2getthere betreedt markt voor autonoom vervoer in Verenigde Staten

Het Utrechtse bedrijf, dat als één van de weinige ondernemingen wereldwijd ervaring heeft met automatische voertuigen, opent nu een kantoor in Silicon Valley.

Trefwoorden: #2getthere, #autonoom vervoer, #smart cities

Lees verder

Techniek

( Foto: 2getthere )

ENGINEERINGNET.NL - 2getthere leverde in 1997 het eerste onbemande vervoerssysteem aan Schiphol, maar is in Nederland nog steeds relatief onbekend. Het bedrijf richt zich vooral op de markten in Azië en het Midden-Oosten. Daar heeft 2getthere kantoren geopend in Singapore en Dubai.

Het bedrijf heeft, als één van de weinige ondernemingen wereldwijd, ervaring met automatisch bestuurde voertuigen die duizenden passagiers per dag vervoeren. Met de door de onderneming ontwikkelde applicaties worden in diverse landen maandelijks zo’n 80.000 reizigers vervoerd, die gezamenlijk meer dan 100.000 kilometer afleggen.

Voor vestiging in Silicon Valley is gekozen omdat daar toonaangevende ontwikkelaars van (techniek voor) autonome transportmiddelen zijn gevestigd en omdat er een enorme marktpotentie is.

“Met name de snelle groei van uitgestrekte bedrijfscampussen biedt grote kansen voor ons”, zegt Carel van Helsdingen, CEO van 2getthere. “Denk bijvoorbeeld aan de Microsoft-campus in Seattle, de fabriek van Tesla in Nevada of de campussen van Apple en Cisco. Voor bedrijfsterreinen op die schaal vormen autonome mobiliteitsoplossingen het meest voor de hand liggende alternatief.”

"Wij zijn specialist in de ontwikkeling van voertuigsoftware, verkeersregelsystemen, dispatching ofwel de overkoepelende software om een vloot aan te sturen, en in het softwarematig integreren van verschillende sensoren. We praten met diverse partijen daar om te kijken waar de synergieën liggen”, aldus Van Helsdingen.

COO Robbert Lohmann wijst erop dat 2getthere bovendien een unieke voorsprong heeft in het daadwerkelijk in de praktijk brengen van deze systemen. Hij zegt: “Er worden veel pilots uitgevoerd, maar om een 100% veilig systeem te ontwikkelen met 99,8% uptime, zoals wij bijvoorbeeld gebouwd hebben in Masdar City, moet je ook verstand hebben van planologische aspecten en vervoersstromen. Bij mijn weten zijn wij de enige partij wereldwijd waarin al die kennis en kunde bij elkaar komt.”

2getthere betrekt dit jaar een nieuw onderkomen in Utrecht, inclusief eigen testbanen. Het bedrijf is inmiddels bij ruim een dozijn geplande Amerikaanse projecten betrokken, waaronder een project in Jacksonville en een in Greenville. Lohmann: “Deze markt vraagt veel uithoudingsvermogen. Doorlooptijden van meerdere jaren zijn niet ongebruikelijk. Heb je echter eenmaal een goed werkend systeem neergezet, dan staan we vaak vanzelf op de shortlist bij publieke en private aanbestedingen.”

Het bedrijf werkt momenteel al op projectbasis samen met het Amerikaanse bedrijf Oceaneering. Van Helsdingen: “Wij leveren mobiliteitsoplossingen, maar blijven zelf eigenaar van het systeem. We zoeken dus partijen die het aandurven om voor 10 of 20 jaar met ons in zee te gaan, zoals United Technical Services in de Emiraten en SMRT in Singapore. Beiden zijn inmiddels ook aandeelhouder in 2getthere. Dat soort partners denken we in Silicon Valley relatief snel te kunnen vinden.”

2getthere ziet ook commerciële kansen in het ontwikkelen van vervoerssystemen voor smart cities, grote pretparken en middelgrote vliegvelden. Dat zou, volgens Lohmann, een orderstroom kunnen opleveren van 50 tot 100 miljoen dollar per jaar.