essenscia vlaanderen kan zich vinden in hervorming secundair onderwijs

essenscia vlaanderen reageert tevreden op het akkoord van het secundair onderwijs. Vooral de positieve aandacht voor STEM-studies in deze hervorming wordt toegejuicht.

Trefwoorden: #essenscia, #hervorming secundair onderwijs, #opleiding, #STEM, #studiehervorming, #Vlaamse Regering

Lees verder

Opleiding

( Foto: Fanuc )

ENGINEERINGNET.BE - De matrixstructuur die alle studierichtingen in de tweede en derde graad duidelijk positioneert binnen 8 studiedomeinen, zorgt ervoor dat leerlingen en hun ouders bewuste studie- en beroepskeuzes kunnen maken.

De integratie van STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) als afzonderlijk studiedomein is een extra stimulans voor wetenschappelijke en technische studierichtingen.

Goed opgeleide werknemers zijn een belangrijke troef voor de ondernemingen uit de chemie, kunststoffen en life sciences in Vlaanderen en bieden de sector een cruciaal voordeel in de internationale concurrentiestrijd.

Daarom werkt essenscia vlaanderen al jaren nauw samen met het onderwijsveld. De voorgestelde hervorming van het secundair onderwijs, waarvan de eerste fase start op 1 september 2018, is in die context een belangrijke stap vooruit.

De vereenvoudiging van 29 studiegebieden naar 8 studiedomeinen vanaf de tweede graad in combinatie met studierichtingen die leerlingen ofwel duidelijk voorbereiden op verder studeren of op een job, en richtingen die beide opties openlaten, zorgt voor meer duidelijkheid en laat ouders en leerlingen toe een doelbewuste studiekeuze te maken.

Door de STEM-richtingen te groeperen binnen een apart studiedomein speelt de hervorming in op de maatschappelijke trend naar meer waardering voor wetenschappen en techniek en de grote vraag vanuit de industrie naar dit soort profielen.

Voor de federatie biedt de logische structuur en duidelijke profilering van het studiedomein STEM heel wat kansen om de aantrekkelijkheid van wetenschappelijke en technische richtingen te vergroten.

Studierichtingen in de derde graad zoals Biotechnologische en Chemische Wetenschappen, Technologische Wetenschappen en Engineering, Mechatronica, Biotechnologische en Chemische Technieken, Elektromechanische Technieken of Mechanische Ontwerp- en Vormgevingstechnieken maken onderwijs mogelijk op maat van elke leerling.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “Deze onderwijshervorming maakt duidelijke keuzes en verhoogt de kansen dat jongeren succesvol verder studeren of met de juiste kwalificaties de arbeidsmarkt betreden. Onze sector staat klaar om er samen met de scholen voor te zorgen dat de hervorming ook slaagt op het terrein, waarbij we verder kunnen bouwen op onze intensieve samenwerkingen op het vlak van STEM en duaal leren.”