Stadswarmte regio Rotterdam bespaart jaarlijks 70% CO2

Eneco levert via het stadswarmtenet in regio Rotterdam aan honderden bedrijven en 45.000 huishoudens warmte uit afval- en energiecentrale AVR. Goed voor jaarlijks 70% CO2-besparing.

Trefwoorden: #CO2-besparing, #CO2-uitstoot, #duurzaam, #Eneco, #Rotterdam, #warmtenet

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eneco )

ENGINEERINGNET.NL - Eneco heeft onlangs de mijlpaal van 10 miljoen gigajoule geleverde industriële warmte aan de stad Rotterdam bereikt. Dit is omgerekend goed voor het verwarmen van 330.000 woningen gedurende één jaar.

Het verder verduurzamen van warmtelevering door onder andere de inzet van restwarmte staat hoog op de landelijke energieagenda en draagt bij aan de transitie naar een toekomst waarin nauwelijks of geen aardgas meer nodig is.

Pex Langenberg, wethouder van Rotterdam: 'Dit sluit goed aan bij de klimaatdoelstellingen van Rotterdam waarbij we een verduurzaming van de haven willen stimuleren en restwarmte van de industrie optimaal willen inzetten. De klimaatafspraken die in Parijs zijn gemaakt moeten zorgen dat onze lucht schoner en gezonder wordt om zo onze leefomgeving schoon en leefbaar te houden.'

Het duurzaam energiebedrijf investeert in de toekomst van warmtenetten. Zo worden de mogelijkheden bekeken om ook het net in Den Haag verder te verduurzamen met restwarmte uit de Rotterdamse haven.

Hiervoor worden plannen ontwikkeld voor ‘Leiding door het Midden’, een nieuwe warmtetransportleiding die naast vrijgekomen warmte uit de haven ook warmte uit geothermiebronnen en biomassabronnen moet gaan transporteren naar regio Den Haag en omgeving.

Daarnaast wordt samen met gemeenten, projectontwikkelaars en andere stakeholders gezocht naar meerdere duurzame warmtebronnen die de oude gasnetten gaan vervangen.