Gevaar van productietekorten op Belgische stroomnet is geweken

Belgische netbeheerder Elia verwacht niet langer deze week de strategische energiereserves te zullen moeten aanspreken. De voornaamste reden is de verbeterde weersverwachting in Frankrijk.

Trefwoorden: #black-out, #blackout, #elia, #energie, #strategisch reserve

Lees verder

Nieuws

( Foto: REPower )

ENGINEERINGNET.BE - Volgens de beheerder van het transmissienet Elia is de dreiging van een tekort aan aanbod op het hoogspanningsnet - een bovenmatige onbalans - niet langer aan de orde. "De kans is klein", stelt de beheerder. "Door de verbeterde weersvoorspellingen zijn de verbruikspieken in Frankrijk lager dan verwacht en is de situatie op de Europese energiemarkten goed onder controle".

Mocht een tekort ontstaan zijn, dan zou dat een primeur geweest zijn: tot heeft Elia de reserves - 50MW uit de aardgascentrales in Vilvoorde en Seraing - nog nooit hoeven te activeren. De afgelopen koude dagen wist Elia de situatie onder controle te houden door in samenspraak met andere Europese netbeheerders extra stroom richting Belgiƫ te sturen. Vanaf vrijdag 20 januari keert de situatie terug naar het normale winterregime.

De week van 16 januari kondigde zich eind vorige week nochtans dreigend aan, doordat er in Frankrijk historisch hoge verbruikspieken waren voorspeld, met 102GW als uitschieter op donderdagavond. In de loop van de week verbeterden de vooruitzichten en nam de vraag in Frankrijk af tot iets meer dan 94GW op donderdagavond, een daling met maar liefst 8GW.

De strategische reserves dienen om een structureel productietekort in de wintermaanden op te vangen. Het mechanisme is wettelijk vastgelegd. Het volume wordt bepaald door de federale minister van Energie. Een activering van deze reservecapaciteit kan zowel om technische als economische redenen: wanneer er een groot onevenwicht optreedt tussen vraag/aanbod of wanneer er prijspieken van 3.000 euro/MWh of meer zijn.