Bloomberg publiceerde scores van de 50 innovatiefste landen

De lijst wordt aangevoerd door Zuid-Korea, dat vorig jaar ook al aan de top eindigde. Zweden schoof één plaats vooruit naar twee terwijl Duitsland één plek lager eindigt op drie.

Trefwoorden: #bedrijven, #Bloomberg, #innovatie, #innoveren

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Daarna volgen Zwitserland, Finland, Singapore, Japan, Denemarken, de VS en Israel, dat voor het eerst de top 10 haalt.

België klom drie plaatsen naar de 13de plek. Nederland, dat eveneens drie plaatsen klom, eindigt 15de, voor Ierland, het VK en Australië.

De helft van de top 20 zijn landen van de EU. In de top 20 vinden we de vier Scandinavische landen terug. Zweden, het tweede meest innovatieve land, deed het vooral goed omdat zijn productie veel toegevoegde waarde kent terwijl Finland van de 7de naar de 5de plek klom dank zij zijn groeiend aantal high tech bedrijven.

Japan gleed terug van 4 naar 7. De grootste achteruitgang in deze rangschikking kent echter Rusland dat 14 plaatsen zakte naar de 26de plek. Stijgen op de innovatieladder gaat doorgaans langzamer.

Nieuw in de rangschikking zijn: Roemenië dat van nergens naar de 38ste plek klimt, Brazilië op 46 en Cyprus op 47.


ACHTERGROND
Bloomberg bouwt zijn innovatie-index op zeven factoren: de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling als percentage van het BNP; de toegevoegde waarde van de productie als percentage van het BNP en per capita; de productiviteit per werknemer; het aandeel hoog-technologische bedrijven op het totaal aantal bedrijven; hogere opleidingen na de middel-bare school; het aantal post-graduaat PhD onderzoekers in O&O per miljoen inwoners; aantal ingediende, toegekende en van kracht zijnde patenten.

Er werden meer dan 200 landen en hun economie onderzocht. Landen die niet rapporteerden over minstens zes van de zeven gemeten categorieën vielen van de lijst. Van de 78 resterende landen rangschikte Bloomberg de Top 50.