Samenwerking Energyville en ENGIE op gebied van energietransitie

EnergyVille en zijn onderzoekspartners KU Leuven, VITO en Imec ondertekenen samenwerkings­overeenkomst met ENGIE Benelux en het ENGIE Labs netwerk.

Trefwoorden: #Connected home, #energietransitie, #EnergyVille, #ENGIE Benelux, #ENGIE Labs

Lees verder

research

( Foto: Luc De Smet )

ENGINEERINGNET.BE - EnergyVille en ENGIE gaan samenwerken op vlak van slimme energiesystemen voor de toekomst. Alles draait rond energietransitie, decentraliseren van de energieopwekking en digitaliseren van koolstofarme energiesystemen.

De nieuwe samenwerking zal leiden tot gezamenlijke R&D-projecten, technology watch, kennisuitwisseling, hackathons, ... De O&O zal focussen op energie in residentiële woningen, gebouwen, slimme netten en de integratie van hernieuwbare energieën.

Neuzen in dezelfde richting
EnergyVille en de verschillende ENGIE Labs, waaronder ENGIE Lab Laborelec Belgium -het expertisecentrum voor elektriciteit in Linkebeek- beschikken over complementaire technische expertises en ultramoderne meet- en testapparatuur. Het poolen hiervan zal een versnelde ontwikkeling en testen van nieuwe oplossingen mogelijk maken voor ENGIE Benelux.

‘Connected home’ wordt een eerste ontwikkelingsproject. Het betreft een tool waarmee ENGIE residentiële klanten zal kunnen adviseren bij hun keuze voor energieoplossingen.

“Onze neuzen staan in dezelfde richting als het om de toekomst van het net gaat en zijn digitalisering”, stelde Philippe van Troeye, CEO van ENGIE Benelux.

Ronnie Belmans, de CEO van Energyville in Genk, ziet in de samenwerking de mogelijkheid om researchers uit de industrie, de toegepaste wetenschappen en de academische wereld samen te brengen.

Een internationale partner als ENGIE zorgt tegelijk voor een belangrijke schaalvergroting en internationale uitstraling van Energyville, Energyville telt vandaag een 200-tal medewerkers.

Dat stijgt dit jaar nog naar 250 en wanneer eind 2018 de aanliggende nieuwbouw klaar is, zelfs naar 300 mensen.


ACHTERGROND
ENGIE Benelux, via ENGIE Electrabel, en ENGIE Lab Laborelec werken al langer samen met de verschillende onderzoekspartners van Energyville. In het kader van het Linear-project, bijvoorbeeld, is onderzocht hoe de fluctuerende beschikbaarheid van nieuwe energiebronnen zoals fotovoltaïsch en wind afgestemd kan worden op de vraag van de eindgebruikers. Samenwerking met de KU Leuven leidde tot het oprichten van het ENGIE 3D Printing Lab en Fab Lab voor het printen van metalen onderdelen.

ENGIE Labs ondersteunt de studenten van KU Leuven die het Belgische Solar Car Team leiden. Imec screende nieuwe materialen voor PV-technologieën wat mee richting gaf aan ENGIE’s investering in het Duitse Heliatek, een startup die zich specialiseert in de productie van organische fotovoltaïsche films voor toepassingen in gebouwen.