Hoe slim zijn de ’slimme meters’ al?

In het proefproject ‘slimme meters’ installeerden de Vlaamse distributie-netbeheerders al 28.410 slimme kWh-meters en 16.384 slimme gasmeters bij gezinnen en kmo’s.

Trefwoorden: #EANDIS, #Infrax, #Slimme meter, #Vlaanderen, #VREG

Lees verder

Nieuws

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - Wat leert ons dat al, vroeg de VREG -de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt- die zorgde voor een ‘stand van zaken’.

Eandis testte verschillende communicatiekanalen en meetopstellingen: de Power Line Carrier (PLC)-oplossing in master/slave-opstelling (46%), stand alone oplossing (13%) en de appartementen configuratie (41%). Deze gefilterde PLC-technologie (Eandis) haalt niet de verhoopte performantie.

Infrax testte twee communicatiekanalen voor het uitlezen van de slimme meters: Ethernet (75%) en GPRS (25%). Beide technologieën blijken ‘toekomstbestendiger’ maar Ethernet is té duur. De GPRS-modem komt er als beste keuze uit.

Ook bleek de interoperabiliteit van meters van verschillende fabrikanten die communiceren met de DLMS/COSEM* standaard niet gegarandeerd. De constructeur van de meters kan immers nog steeds een aantal codes vrij kiezen.

De netbeheerders besluiten dat er absoluut één companion standaard gekozen moet worden, wil men interoperabele meters van verschillende fabrikanten kunnen uitrollen. Wie de meters levert, kan dan best ook het geAutomatiseerd Meter Management systeem (AMM) leveren om de meters uit te lezen. Het AMM is het centraal systeem dat meter- en meetdata capteert, verzamelt en communiceert met de slimme meters.
 
De netbeheerders zullen dit jaar bij budgetmeterklanten de prepayment functionaliteit van de slimme meter uittesten. De VREG en Samenlevingsopbouw blijven aandringen op een weergave van het krediet op het display van de meter.


* DLMS/COSEM is een open communicatieprotocol voor smart meters
(DLMS = “Device Language Message specification” en
COSEM = “COmpanion Specification for Energy Metering”)