Nieuw leven voor Westerbork-radiotelescoop: eerste beelden van Apertif

De eerste radiobeelden zijn gemaakt met de gloednieuwe radio-ontvanger Apertif, waarmee veel grotere delen van de hemel veel sneller in kaart gebracht kunnen worden.

Trefwoorden: #Apertif, #ASTRON, #astronomie, #radio-ontvanger, #telescoop, #Westerbork-radiotelescoop

Lees verder

Techniek

( Foto: ASTRON )

ENGINEERINGNET.NL - De 'oude' Westerbork-ontvangers konden in één waarneming een deel van de hemel ongeveer zo groot als de volle maan bekijken. Met het nieuwe Westerbork/Apertif-systeem kan een stuk hemel dat circa 25 keer zo groot is in één keer bekeken worden.

De Apertif-ontvangers, door ASTRON in Dwingeloo ontworpen en gebouwd, zijn het afgelopen jaar in de Westerbork-telescoop geïnstalleerd en zullen later in 2017 volledig operationeel zijn.

Met de verbeterde Westerbork-telescoop kunnen nu veel nieuwe studies gedaan worden die tot nu toe niet mogelijk waren. De Apertif-ontvangers zullen met name gebruikt worden om radiobeelden te maken van grote delen van de hemel die nog niet eerder in zulk detail en met zulk oplossend vermogen bestudeerd zijn.

Ook zal de hemel afgezocht worden naar nieuwe typen sterrenstelsels en sterren. Uiteindelijk zal dit leiden tot een database van beelden en catalogi die beschikbaar zullen zijn voor astronomisch onderzoek door sterrenkundigen uit de hele wereld.