CWI lanceert spin-off SEITA energy flexibility

CWI heeft onlangs de spin-off SEITA (Sustainable Energy Is Totally Achievable) gelanceerd, een dienstverlener gericht op de energiesector.

Trefwoorden: #CWI, #duurzaam, #energie, #energietarieven, #flexibiliteit, #SEITA, #spin-off, #Sustainable Energy Is Totally Achievable

Lees verder

Techniek

( Foto: SEITA - screenshot website )

ENGINEERINGNET.NL - SEITA adviseert leveranciers van duurzame energie op het gebied van demand response door middel van flexibele energietarieven.

Felix Claessen (CEO): “Met 'demand response' kunnen consumenten hun energievraag afstemmen op het beschikbare aanbod van duurzame energie. Leveranciers ondervinden namelijk hinder van de onbalans tussen de schommelende energievraag van consumenten en het onvoorspelbare aanbod van duurzame energie. SEITA verschaft inzicht in hoe vraag en aanbod reageren op flexibele energietarieven. Daarmee kan demand response mogelijk worden gemaakt.”

SEITA is voortgekomen uit het onderzoeksproject EVA (Electric Vehicle Aggregator), een samenwerkingsverband tussen het CWI, de Technische Universiteit Berlijn en EIT Digital.

Er komt steeds meer duurzame en goedkopere energie op de markt. Nieuwe wetgeving maakt het sinds 1 januari 2017 voor leveranciers mogelijk om energie per kwartier te verkopen.

De verwachting is dat consumenten binnen twee jaar op grote schaal gebruik zullen kunnen maken van variabele leveringstarieven, waar dit voorheen slechts mogelijk was voor grote zakelijke klanten.

Deze verschuiving in de markt biedt kansen voor zowel de vraag- als aanbodzijde van de energiemarkt. Echter maken de dynamiek en onzekerheid, onder andere van het aanbod van duurzame energie, het moeilijk om hier grip op te krijgen.

SEITA biedt nu een compleet wetenschappelijk ontwikkeld consultancypakket aan waarmee energieleveranciers kunnen doorrekenen welk voordeel er gehaald kan worden uit het gebruik van flexibele energietarieven.