High-tech meetwagens Eandis spoorden vorig jaar 2.331 kabeldefecten op

In 2015 investeerde Eandis in vier nieuwe meetwagens, boordevol hoogtechnologische apparatuur om zeer snel en precies defecten aan ondergrondse elektriciteitskabels op te sporen.

Trefwoorden: #Eandis, #elektriciteit, #elektriciteitskabels, #meetwagen, #ondergrondse kabel, #storingen

Lees verder

Techniek

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET.BE - Bijna nergens zijn er minder stroomonderbrekingen dan bij ons. Dat komt onder meer omdat Eandis zeer snel en efficiënt kan inspelen op defecten, zoals defecte elektriciteitskabels. Een kleine schram of defect aan een kabelmantel kan bijvoorbeeld jaren nadien pas voor problemen zorgen.

Eén van de troeven om snel ondergrondse kabels te controleren en defecten op te sporen, is een wagenpark van acht hoogtechnologische meetwagens, bemand door getrainde operatoren.

In 2016 controleerden deze meetwagens honderden kilometer ondergrondse elektriciteitskabels en spoorden ze 2.331 defecten op. Daarbij hoorden zowel 1.561 kleinere laagspanningsdefecten, als 770 problemen aan middenspanningskabels met zeer grote impact.

Ook een honderdtal bedrijven doet een beroep op de netbeheerder om fouten op te sporen in hun ondergrondse infrastructuur, zowel preventief als na een defect.