Voith Industrial Services heet voortaan Veltec

"Onze grootste uitdaging is de naam 'Voith Industrial Services', die men kent, om te slaan naar het nieuwe Veltec", zegt Dirk Boeykens (48), managing director bij Veltec Belgium in Kapellen.

Trefwoorden: #Leadec, #On-Site-Machining, #Triton, #Veltec

Lees verder

Techniek

( Foto: LDS )

ENGINEERING.BE - “We zijn in wezen hetzelfde maintenance/repair bedrijf dat met dezelfde flexibele mensen dezelfde kwaliteit levert.”

Het bedrijf in België is gespecialiseerd in speciale technieken. Ondermeer een On-Site-Machining (OSM)-afdeling die verspanende werken ter plekke aan de installaties of machines uitvoert. “Noodoproepen maken 80% van de job van OSM uit”, rekent Boeykens. Een kwart van de omzet vond het bedrijf vorig jaar in het buitenland -in Nederland en Duitsland maar ook Turkije, Indonesië, Zweden, Denemarken, Engeland, Polen, Singapore. Vaak in het zog van Belgische klanten, o.a. de grote baggeraars.

In september 2016 schoof de meerderheid van de aandelen van Voith Industrial Services -samen zo’n 17.600 mensen- naar Triton, een Duits-Scandinavische private equity groep Bij Voith Industrial Services werkten zo’n 16.600 mensen in de automotive industrie. Zij worden ondergebracht in Leadec. De 1.000 medewerkers in de ‘process en energy industries’ ressorteren voortaan onder Veltec. Leadec en Veltec zijn samen goed voor een omzet van 1 miljard euro.

Veltec België zal precies dezelfde activiteiten ontplooien als voorheen onder Voith Industrial Services. “En meer”, zegt Boeykens die van plan is in België zijn portfolio uit te breiden. Naast de bestaande activiteiten -lekdichting, torken/tension, vonkerosie, hot-taps, testen en afpluggen van warmtmewisselaars en laser alignment is eind vorig jaar gestart met Clock spring (een permanente herstelling op leidingsystemen) en staalconstructies. Verder zal Veltec ondersteuning verlenen aan de turnaround ploegen van Veltec Duitsland. Boeykens ziet in de haven van Antwerpen een mooi potentieel tot groeien.

Twee uitdagingen voor het bedrijf: mensen en de prijzenslag. “We zien een tekort aan gekwalificeerde medewerkers op ons afkomen. Elk jaar leiden wij zelf nieuwe mensen op maar we blijven ook op zoek gaan naar ervaren draaiers/frezers in binnen- en buitenland.”

Deze sector verlangt veel van zijn mensen. Het is geen ‘9 to 5’ job. “Is er een probleem, dan sturen we onze mensen uit. Avonden, weekenden, buitenland, onder gure weersomstandigheden,…” Een flens machineren op 10 meter hoogte bij -5°C is niet iets voor iedereen. “Witte raven zijn zeldzaam.” Hun basisachtergrond is conventioneel draaien en frezen. “Je hebt die manuele handeling nodig.” Bij on-site machining moet je de machine uitlijnen naar het werkstuk dat er staat in de plaats van omgekeerd.

“Winsten zakten de laatste tien jaar aanzienlijk. Er is een prijzenslag aan de gang die de sector kapotmaakt”, zegt Boeykens die wijst naar het fenomeen van ‘pop-ups’: kleine bedrijven die plots opduiken, de prijzen naar beneden trekken maar na een paar jaar overkop gaan.

“Wil je in deze niche de top bereiken en er blijven, dan moet je veel investeren in nieuwe machines. Wie met basic machines start, zal wegrennen met basic jobs maar… Wij, die totaaloplossingen bieden, kunnen, mogen niet meedoen aan die prijzenslag.” Veltec België investeert zo’n 300.000 euro per jaar in zijn mobiele machines.

Dirk Boeykens (48), is industrieel ingenieur Elektro-Mechanica, Europees en Internationaal ingenieur (IWE/EWE). Na een tiental jaar als project manager werd hij in 2008 directeur bij KSB On-site-Machining dat in 2012 door Voith opgekocht werd en nu Veltec Belgium werd onder Triton.