Marktmodel voor slimme energie bekroond met Europese Smart Energy Award

Bij de uitreiking van de Europese Smart Energy Awards in London zijn Stichting USEF en de slimme energieproeftuin EnergieKoplopers uitgeroepen tot winnaar van een award.

Trefwoorden: #EnergieKoplopers, #slimme energie, #slimme energiemeter, #slimme energieproeftuin, #Smart Energy Award, #USEF

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - USEF )

ENGINEERINGNET.NL - Ze wonnen respectievelijk de Energy Market Innovation of the Year Award en de Smart Energy Roll Out Innovation Award. Deze award zijn een erkenning voor de bijzondere inspanning waarmee samenwerkende partijen de transitie naar een geïntegreerde duurzame energiemarkt ondersteunen.

Het doel van de Smart Energy Awards is om excellente, innovatieve, slimme energieprojecten in Europa met voortrekkersrol te erkennen. De awards maken deel uit van de Smart Energy UK & Europe Summit die op 2 en 3 februari 2017 in Londen plaatsvond.

Een jury bestaande uit 15 vertegenwoordigers van energiebedrijven en consumentenorganisaties prees USEF en EnergieKoplopers vooral om de innovatieve kracht en de samenwerking over de traditionele rollen heen, om zo te komen tot het energiesysteem van de toekomst.

USEF, het Universal Smart Energy Framework, is vorige jaar gelanceerd en beschrijft een marktmodel voor flexibel energiegebruik (‘flexibiliteit’). De proeftuin EnergieKoplopers in Heerhugowaard is een eerste, praktische uitwerking van USEF.

Daar is bij 200 huishoudens getest hoe zij overbelasting kunnen voorkomen door energie te gebruiken op het moment dat er lokaal veel wind of zon is. Een slim energiesysteem regelde automatisch dat apparaten, zoals een elektrische boiler of warmtepomp, op het juiste moment energie opslaan of verbruiken.

Dit slimme energiesysteem was ingericht naar de marktprincipes van het Universal Smart Energy Framework (USEF). De resultaten van de proeftuin zijn afgelopen november bekend gemaakt: een flexibiliteitsmarkt van huishoudens met zonnepanelen, warmtepompen en brandstofcellen werkt. Inzichten die voor heel Europa relevant zijn.