Start bouw stoomnetwerk ECLUSE in Waaslandhaven

In de Waaslandhaven werd, in aanwezigheid van Vlaamse ministers Bart Tommelein en Philippe Muyters, de eerste buis gelegd van het nieuwe industriële stoomnetwerk ECLUSE.

Trefwoorden: #ECLUSE, #stoom, #stoomnetwerk, #Waaslandhaven, #warmtenet

Lees verder

Nieuws

( Foto: Vlaanderen.be )

ENGINEERINGNET.BE - Dit netwerk zal vanaf 2018 de stoom van twee bedrijven via een buizennetwerk van vijf kilometer afvoeren naar zes afnemende bedrijven die daardoor hun eigen stoomketels kunnen uitschakelen.

ECLUSE levert straks een emissiebesparing op van 100.000 ton CO2 per jaar. Het wordt een groot netwerk van stoom- en condensaatleidingen tussen de thermische verwerkingsinstallaties van afvalbedrijven Indaver en SLECO en een aantal chemische bedrijven in de Waaslandhaven. Het stoomnet zal die bedrijven in staat stellen om naar eigen behoefte stoom en warmte af te nemen.

Het stoomnetwerk transporteert de stoom die wordt opgewekt tijdens de verbranding via een geïsoleerde stoomleiding naar de warmteafnemers. Het transport verloopt efficiënt en zonder noemenswaardig verlies door gebruik te maken van oververhitte stoom op hoge druk (±40 bar) en temperatuur (±400°C).

Via een condensaatleiding loopt het warme water terug naar Indaver en SLECO waar het opnieuw in de stoomketel als voedingswater wordt gebruikt.

De leidingen worden deels ondergronds, deels bovengronds geplaatst.


(Guy Leysne)

ACHTERGROND
ECLUSE wordt samen gerealiseerd door meerdere instanties: Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO), Indaver en haar joint-venture SLECO, Infrax, watermaatschappij Water-Link en FINEG.

ECLUSE gunde het zogenaamde ECPM-contract voor de engineering, de bouw en tien jaar onderhoud van het stoomnetwerk aan de tijdelijke vereniging AHP, een samenwerking van de Nederlandse bedrijven A.Hak en Petrogas.