Innovatieve manier om met schimmels producten te maken

Ontwerper Maurizio Montalti ontwikkelde met Han Wösten, hoogleraar Microbiologie van de Universiteit Utrecht, schimmelmaterialen om producten mee te maken, zoals lampen en stoelen.

Trefwoorden: #ARTIS-Micropia, #Maurizio Montalti, #Microbiologie, #Ontwerper, #schimmels, #Universiteit Utrecht

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Utrecht )

ENGINEERINGNET.NL - Montalti ontwikkelde dit materiaal, samen met het team van Wösten, door schimmels op gecontroleerde wijze door allerlei soorten organisch materiaal te laten groeien. De stevige en lichte substantie die zo ontstaat, kan hij met behulp van een mal tot verschillende vormen bewerken.

Zo produceert Montalti nu allerlei duurzame producten, variërend van bouwmaterialen tot gebruiksvoorwerpen, die traditionele, veelal vervuilende producten kunnen vervangen. De ontwerper heeft al lampen, vazen, stoelen en pantoffels laten groeien.

De verschillende voorwerpen, die Montalti ontwierp met materiaal op basis van het mycelium van schimmels, zijn nu ook te zien in ARTIS-Micropia. De tentoonstelling heet: Een Schimmelige Toekomst.

De opstelling geeft een radicaal nieuwe kijk op schimmels en hun toepassing. De voorwerpen zijn voor het grote publiek te zien in een permanente nieuwe opstelling. Bezoekers leren er ook meer over schimmels, het productieproces en de mogelijkheden van het mycelium.