Onderzoek: zorgt start-oranje voor vlotter verkeer op kruispunten?

Met start-oranje, waarbij verkeerslichten tussen het rode en groene licht kort even oranje geven, zou het verkeer op kruispunten in België vlotter kunnen doorstromen.

Trefwoorden: #Arcadis, #intelligent transportsysteem, #kruispunt, #UHasselt, #verkeer, #verkeerslicht, #verkeersveiligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Arcadis )

ENGINEERINGNET.BE - Dat is de conclusie van de masterthesis van Brent Spelmans van Arcadis, die vorig jaar afstudeerde als Master in de Mobiliteits­weten­schappen aan UHasselt.

Hij nodigde 47 mensen uit om in een rijsimulator het start-oranje uit te testen. Het was de eerste keer dat start-oranje in België getest werd. Het systeem bestaat al in vele landen in West-Europa, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden.

Spelmans: “Bij start-oranje springen stoplichten na rood eerst op oranje, voordat het groen wordt. Het oranje licht brandt dan in combinatie met het rode licht en waarschuwt bestuurders dat het groene licht eraan komt. Bestuurders kunnen hun auto dan alvast in de eerste versnelling zetten en dus sneller vertrekken.”

In een experiment met een rijsimulator aan de UHasselt gingen 47 testpersonen de weg op. Hierbij werden ze geconfronteerd met kruispunten waar vóór het groene lichtsignaal 2 seconden oranje werd gegeven.

Gemiddeld namen de onderzoekers een tijdswinst van 1.1 seconde waar. Dit stemt overeen met eerdere onderzoeken, die vaststelden dat start-oranje van 2 seconden de capaciteit van kruispunten met 6% kan vergroten.

Spelmans: “De resultaten van dit experiment bevestigen dat dit voor een betere doorstroming zorgt. Bovendien gaven de deelnemers aan dat ze start-oranje positief ervaarden, gezien dit hen meer tijd gaf om te reageren op groen licht.”

Door het ontbreken van een wettelijk kader werd nog geen experiment uitgevoerd op de openbare weg. Dit zou natuurlijk een nog getrouwer beeld geven van de reacties van bestuurders en de impact voor het verkeer.

Prof. dr. Tom Brijs, UHasselt-promotor van het onderzoek. “Een belangrijk argument tegen start-oranje is de vrees dat vroegtijdig vertrekkende bestuurders in aanvaring zouden komen met andere weggebruikers, die nog op het laatste moment het kruispunt oversteken in de andere richting.

Hoewel we in onze experimenten geen enkel conflict vaststelden, hadden de bestuurders in de start-oranjefase inderdaad wel gemiddeld al een halve meter afgelegd vóór het groen was. Verder praktijkonderzoek zal uitsluitsel moeten bieden over de risico’s in reële situaties.”

Het onderzoek is te situeren binnen een trend van een stijgende verkeersproblematiek. Het Federaal Planbureau voorspelt dat bij ongewijzigde infrastructuur de snelheid in het Belgische verkeer met 24% zal afnemen tegen 2030. Tegelijkertijd wordt er gezocht naar manieren om de doorstroming te verbeteren, zonder grote infrastructuurinvesteringen.

Mark Keppens, is doctor in de verkeerskunde en senior expert mobiliteit bij Arcadis: “Vlotter verkeer kunnen we ook op andere manieren bereiken dan asfalt bij te gieten voor een bredere weg. Deskundigen spreken over intelligente transportsystemen: door het beter afstemmen van verkeersinstrumenten, zoals verkeerslichten, kan er heel wat winst worden gemaakt.”

Het adviesbureau werkt trouwens ook aan een Antwerpse “supercomputer” die vanaf 2020 alle verkeerslichten aanstuurt, en zo de wachttijden drastisch zal verminderen.

Of start-oranje in België morgen wordt ingevoerd, hangt af van de wetenschap en het beleid of die een vervolg zullen geven aan dit eerste, bemoedigende experiment.