Nieuwe windturbine in Wielsbeke ingehuldigd

Vorige week werd de windturbine op de industriezone Wielsbeke d'Hooie (‘Het Eilandje’) plechtig ingehuldigd. De windturbine is 150 meter hoog en heeft een vermogen van 2,35 MW.

Trefwoorden: #burgerparticipatie, #CoGreen, #elektriciteit, #ENGIE Electrabel, #groene stroom, #Wielsbeke, #windenergie, #windmolen, #windturbine

Lees verder

Techniek

( Foto: Vlaanderen.be )

ENGINEERINGNET.BE - Wind4Flanders realiseerde de windturbine op de industriële zone. In februari vorig jaar gingen de eerste voorbereidende werken van start maar de eigenlijke bouw van de windturbine begon pas in augustus vorige zomer en de afwerking vond plaats in het najaar.

De jaarlijkse productie van de turbine bedraagt 4,8 miljoen kWh, wat neerkomt op het verbruik van ongeveer 1.400 gezinnen samen. Dankzij het milieuvriendelijk karakter van het project wordt jaarlijks 2.200 ton CO2-uitstoot vermeden. In totaal gaat het om een investering van 3 miljoen euro.

In de toekomst zal energie niet op dezelfde manier geproduceerd en verbruikt worden zoals we dat vandaag kennen. Dat noemen we de energietransitie. Dit windturbineproject toont aan hoe de samenwerking tussen ENGIE Electrabel en de gemeente Wielsbeke een voorbeeld kan zijn voor andere projecten.

De inwoners van Wielsbeke, Ooigem, Sint-Baafs-Vijve, Zulte, Machelen en Olsene hebben een kans gekregen om in het project te investeren via Electrabel CoGreen (een coöperatieve vennootschap waarbij buurtbewoners van windmolenparken aandelen kunnen aankopen en op die manier een steentje kunnen bijdragen aan duurzamere energie in eigen streek).

Er wordt gestreefd naar een gemiddeld jaarlijks rendement van 3,5%. 1.583 burgers hebben al gekozen om aandeelhouder te worden. In totaal investeerden ze samen 3,07 miljoen euro.


Op de foto:
De inhuldiging gebeurde door Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie Bart Tommelein.