SKF laat 15 ton namaaklagers vernietigen

In Griekenland werden namaaklagers met een marktwaarde van circa 1 miljoen euro vernietigd na de gunstige afloop van een rechtszaak tegen een frauduleuze dealer die in 2009 van start ging.

Trefwoorden: #fraude, #Griekenland, #lager, #namaak, #SKF, #vernietiging, #wentellager

Lees verder

Nieuws

( Foto: SKF )

ENGINEERINGNET.BE - SKF heeft onlangs een rechtszaak afgerond tegen een dealer van namaaklagers in Griekenland.

De inval in 2009 resulteerde in de inbeslagname van 17.000 nagemaakte wentellagers met een totaal gewicht van 15 ton en een marktwaarde van ruim 1 miljoen euro. Deze lagers zijn nu vernietigd door een metaalrecyclingbedrijf in Griekenland. Ze werden verbrijzeld in een schrootpers zodat ze nooit meer op de markt kunnen opduiken.

Heel wat bedrijven in de maritieme en andere industriële sectoren werden het slachtoffer van de verkoop van deze nagemaakte lagers. In plaats van het kwaliteitsproduct dat ze meenden te kopen kregen klanten producten met onvoorspelbare kwaliteit en prestaties.

De financiële schade die namaakproducten veroorzaken is moeilijk te becijferen. Zekere gevolgen zijn omzetverlies en een aanzienlijk imagoverlies. Dealers die namaakproducten verkopen riskeren niet alleen financiële schade, ze zetten ook hun geloofwaardigheid en reputatie op het spel.

Eindklanten die namaakonderdelen installeren, lijden de grootste schade. Een recent geval bewees eens te meer dat een defect rollager aanzienlijke schade kan aanrichten.

Een anonieme klant getuigt: “We kochten voor 100.000 euro grote lagers bij een niet-erkende leverancier. We hadden de lagers dringend nodig en de leverancier kon ze tijdig leveren. Na enkele maanden waren ze defect, terwijl hun verwachte levensduur enkele jaren was. Het gevolg was dure stilstandtijd en gebroken beloften aan onze klanten.”

Alle grote merken hebben te kampen met namaak. SKF slaat de handen in elkaar met andere lagerfabrikanten die het slachtoffer zijn van namaak om dit probleem aan te pakken.

Ze zijn gestart met een sensibiliseringscampagne over namaak via een overkoepelende organisatie, World Bearing Association (WBA). De campagne is bedoeld om klanten bewust te maken van de risico’s en problemen die namaakproducten met zich brengen.