Aanleg eerste energieneutrale snelweg van Nederland

De A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost wordt voorzien van zonnepanelen om in de eigen energiebehoefte te voorzien.

Trefwoorden: #Besix Group, #Dura Vermeer Groep, #energieneutrale snelweg, #John Laing Investments, #Minister Schultz van Haegen, #Nuna Solar auto, #Parkway6, #Procura+ Award, #RebelValley, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Rijkswaterstaat )

ENGINEERINGNET.NL - Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft onlangs met de Nuna Solar auto het officiële startsein gegeven voor de aanleg van deze eerste energieneutrale snelweg van Nederland.

De weg wordt over een lengte van ruim 13 kilometer verbreed, naar in totaal vier rijstroken per rijrichting, en voorziet door middel van zonnepanelen in de eigen energiebehoefte.

Schultz: ‘In 2030 moeten alle wegen, bruggen, tunnels en sluizen in hun eigen energiebehoefte voorzien. Met de verbreding van dit deel van de A6 zorgen we ervoor dat we de groei van het verkeer bij Almere kunnen opvangen. Door een deel van het traject lager aan te leggen en op- en afritten verder uit elkaar te leggen ontstaat er bovendien ruimte voor toekomstige gebiedsontwikkeling.’

Bij het knooppunt A6/A27 maakt de aannemer, het consortium Parkway6, een zonnepanelenveld met tussen de 4.000 en 10.000 zonnepanelen. In totaal wordt er voldoende energie opgewekt om alle verkeerssystemen en verlichting tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost te laten werken.

Consortium Parkway6 bestaat uit de bedrijven Dura Vermeer Groep, Besix Group, RebelValley en John Laing Investments.

Rijkswaterstaat verbreedt de komende jaren de drukke snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere. De A6 tussen Amsterdam en Almere maakt hier onderdeel van uit. Door het toevoegen van twee extra rijstroken per rijrichting verbetert de doorstroming en daarmee de bereikbaarheid van het gebied.

Ook wordt de leefbaarheid in de omgeving vergroot, door een goede inpassing van de weg in het landschap en het toepassen van diverse geluidsmaatregelen, zoals geluid reducerend asfalt. Het werk aan de A6 is klaar voordat de Floriade in 2022 van start gaat. De Floriade wordt aan beide zijden van de A6 aangelegd.

In de aanbesteding heeft Rijkswaterstaat nadrukkelijk gestuurd op een zo laag mogelijke CO2-uitstoot tijdens de uitvoering van het project. Door slim gebruik te maken van grond en zand dat over is van andere wegwerkzaamheden en de aanvoer van bouwmateriaal per schip vindt er minder transport over de weg plaats.

Door de werkwijze van de aannemer is er bovendien minder asfalt nodig en wordt er door recycling minder primaire grondstoffen gebruikt. Het project heeft eind vorig jaar als tender van het jaar een Europese prijs op het gebied van duurzaamheid gekregen: de Procura+ Award.