70% minder outplacement weigeringen in 2016

Cijfers van Acerta tonen aan dat de outplacement-wetgeving een sterke daling van het aantal weigeraars met zich meebracht. Tot 2015 sloegen 3 op 4 werknemers het aanbod van outplacement af.

Trefwoorden: #Acerta, #Human Resources, #job, #opzegvergoeding, #outplacement, #vacature, #werk, #wetgeving

Lees verder

HR

( Foto: © Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Ingevolge een wijziging van de reglementering sinds 2016 werden nog slechts 5% weigeraars geteld. In het licht van re-integratie is dit een positieve evolutie, want een outplacementcoach helpt om sollicitatiemoeheid te vermijden.

Werknemers die ontslagen worden en een opzeg hebben van minstens dertig weken, hebben sinds 2014 recht op outplacement. In geval van contractbreuk zal de werknemer het outplacementtraject grotendeels zelf financieren doordat de werkgever 4 weken verbrekingsvergoeding mag inhouden om te investeren in outplacement.

Tot 31 december 2015 kon de werknemer outplacement weigeren en dan had hij toch recht op zijn volledige verbrekingsvergoeding. Sinds 2016 mag de werkgever de vier weken verbrekingsvergoeding altijd inhouden, ongeacht of de werknemer de outplacement aanvaardt of weigert.

De wijziging zorgde ervoor dat het aantal werknemers die outplacement weigeren sterk daalde van 75% in 2015 naar nog slechts 5% in 2016. Ook als de werknemer outplacement weigert, wordt zijn contractbreukvergoeding met vier weken verminderd waardoor nog slechts een kleine minderheid outplacement weigert.

Magda Duerinckx, manager outplacement & career guidance bij Acerta: “Voor de werknemer is outplacement een uitgelezen kans om in kaart te brengen welke job optimaal aansluit bij zijn talenten.”

Outplacement is daarom geen overbodige luxe: een coach stimuleert de ontslagen werknemer om vol te houden, om zijn kwaliteiten in de verf te blijven zetten en zo sneller succesvol te solliciteren.

Ook voor de werkgever heeft outplacement belangrijke voordelen. Door het outplacementaanbod krijgt een ontslag toch nog een positieve dimensie. Het is de aanzet van een nieuwe start. En dit kleurt de perceptie van het ontslag ook bij de ex-collega’s anders.

Daarnaast is het ook interessant voor de nieuwe werkgever om te kunnen starten met een werknemer die, mede dankzij zijn outplacementsupport, doordacht kiest voor zijn jobaanbod.

Een werknemer die een nieuwe job start waarin hij kan inzetten op wat hem energie geeft, wordt immers een gelukkige en loyale medewerker.