Duurzame eiwitten kunnen latex in tapijtcoatings deels vervangen

Het onderzoek van EOC Belgium, producent van compounds voor de tapijtindustrie, en de Wageningse universiteit is er op gericht hier uiteindelijk eiwitten uit reststromen voor te gebruiken.

Trefwoorden: #eiwitten, #EOC Belgium, #latex, #tapijtcoatings, #tapijtindustrie, #Wageningen Universiteit

Lees verder

Techniek

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - In de overgang naar een circulaire economie zoeken steeds meer bedrijven naar duurzame alternatieven voor componenten uit fossiele grondstoffen. Zo ook EOC Belgium, die onder meer compounds voor de tapijtindustrie produceert.

Samen met Wageningen Food & Biobased Research onderzocht het bedrijf de eigenschappen van specifieke eiwitten, en hoe deze zo aangepast kunnen worden dat ze geschikt zijn voor toepassing in tapijtcoatings.

Doel van het gezamenlijke project van EOC Belgium en Wageningen Food & Biobased Research was aan te tonen dat latex in tapijtcoatings, nu nog gemaakt uit aardolie, deels te vervangen is door eiwitfragmenten. Het onderzoek wees uit dat vervanging tot 20% mogelijk is.

Wageningen Food & Biobased Research richtte zich in het onderzoek op het chemische omzettingsproces van de eiwitfragmenten, in relatie tot het gewenste gedrag: plakkracht en binding van de coating.

Eiwitfragmenten blijken een flinke potentie te hebben als grondstof voor compounds die EOC produceert, zegt Dirk Hoorne van het Belgische bedrijf. ‘EOC kijkt nadrukkelijk naar mogelijkheden om biobased grondstoffen als eiwitten en andere duurzame stromen te gebruiken. Het productieproces moet wel een stuk goedkoper worden om een economisch rendabele business case mogelijk te maken.’

In het onderzoek werd gebruik gemaakt van relatief dure, food-grade eiwitten, om de geschiktheid van deze eiwitten vast te kunnen stellen. Om een duurzame vervolgstap te maken, moet aangetoond worden dat dezelfde resultaten ook te boeken zijn met eiwitten uit reststromen, zoals gras en blad.

Een voorbeeld van een project waarin beide partijen al eerder succesvol samenwerkten, is Methaform. Dit project richtte zich op de verdere ontwikkeling van itaconzuur en metacrylzuur als bouwstenen voor hoogwaardige materialen, zoals coatings, textiel en glas.