PHABLABS 4.0 lanceert fotonica in FabLabs

PHABLABS 4.0 maakt fotonica, de technologie en wetenschap van het licht, op een leuke manier toegankelijk voor jongeren vanaf 10 jaar, via het dynamische ecosysteem van Europese FabLabs.

Trefwoorden: #B-PHOT, #bio-fotonica, #fotonica, #gezondheidszorg, #ICT, #industrie 4.0, #PHABLABS 4.0, #photonics, #voedselveiligheid, #VUB

Lees verder

research

( Foto: M-LAB )

ENGINEERINGNET.BE - Samen met 27 Europese partners worden tientallen Photonics Workshops en Challenger Projecten ontwikkeld die jongeren de tools bezorgen om zelf creatief aan de slag te gaan met fotonica.

Tijdens de opstartfase van het project zullen naar verwachting 3.000 jongeren met de PHABLABS 4.0 modules kunnen experimenteren. Het Europese project beoogt om binnen de eerste 3 jaar maar liefst 18.000 jongeren warm te maken voor fotonica, voor STEM studies en voor aantrekkelijke technologische jobs met zicht op een boeiende toekomst.

Het netwerk van 500 FabLabs in Europa is een ideaal co-creatief platform waar jongeren en ondernemers effectief kunnen experimenteren met de recentste technologie en met handige componenten als laserapparatuur, LED, lenzen en optische vezels tot programmeerbare elektronische chips.

Voor België werken FabLab Erpe-Mere en FabLab Brussel mee aan de ontwikkeling van de fotonica modules en zo krijgen jongeren er de kans om zogenaamd onhaalbare projecten vorm te geven.

VUB B-PHOT en FabLab Factory nemen de coördinatie in België en Europa op zich. PHABLABS 4.0 kan ideeën doen schitteren, effent de weg naar innovatieve concepten en kan ook een startblok zijn voor een mooie toekomst als technicus, ingenieur of onderzoeker.

Fotonica biedt een antwoord op toekomstige maatschappelijke uitdagingen in toepassingsgebieden als groene energie, lucht- en ruimtevaart, mobiliteit, voedselveiligheid, bio-fotonica, gezondheidszorg, ICT en in industrie 4.0.

Momenteel blijft fotonica en haar enorme potentieel nog steeds een grote onbekende voor veel mensen. Nochtans zit fotonica eigenlijk overal om ons heen en wordt lichttechnologie meer dan vermoed gebruikt in het dagelijks leven: in elk scherm, van smartphone, tv of grote schermen met LED, 3D-toepassingen, laserstralen op grote events, de snelheid van internet, smart cars of zelfrijdende auto's tot het screenen van gezonde groenten.

De ambitieuze roadmap van PHABLABS 4.0 omvat de ontwikkeling van 33 Photonics Workshops, 11 Photonics Challenger Projecten en Photonics Toolkits op maat van 3 specifieke gebruikersgroepen: young minds (10-14 jaar), studenten (15-18 jaar) en jonge ondernemers of technici (+18 jaar).

Na de creatie en het ontwerp van de modules in de eerste ontwikkelingsfase (tot juni 2017) worden alle Photonics Workshops en Challenger Projecten finaal getest door alle partners.

Vanaf juli 2017 zullen verschillende gebruikersgroepen, zoals scholen en moeder/dochter duo’s, via lokale FabLabs worden uitgenodigd om deel te nemen in de test panels om vervolgens hun feedback in de verdere ontwikkeling van de modules te verwerken.