Verbond van de ontginnings- en veredelingsindustrie wordt 75

Fediex, verbond van de ontginnings- en veredelingsindustrie, viert zijn 75e verjaardag. Op het programma van de feestelijkheden staan oa. 3 seminaries rond belangrijke thema’s voor de sector

Trefwoorden: #Fediex, #ontginning, #ontginningsindustrie, #sectorfederatie, #verdeling, #veredelingsindustrie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Fediex )

ENGINEERINGNET.BE - Deze 75ste verjaardag is een goede gelegenheid om toe te lichten welke belangrijke rol deze sector speelt in ons dagelijks leven, meer bepaald in de productie van goederen zoals wegen en gebouwen maar ook van tandpasta, suiker, glas, brilglazen… enz.

Deze nog te weinig gekende sector is tevens een essentiële schakel voor de goede werking van de economische en industriële activiteit in België, zowel voor de glasindustrie, de bouwsector als de waterzuivering enz.

De sector creëert meer dan 4.000 directe lokale jobs en 8.000 indirecte jobs. De industrie heeft ook verschillende partnerschappen en initiatieven gelanceerd om haar activiteiten met respect voor haar omgeving te ontwikkelen.

Dit feestjaar is een goede gelegenheid om de verschillende facetten van deze sector in de kijker te plaatsen en haar impact op ons dagelijks leven te laten zien.

De Belgische ondergrond heeft een uitstekende reputatie. Door de aanwezigheid van kwaliteitsgesteenten konden leiders van de Belgische ontginnings- en veredelingsindustrie zoals Sibelco, Lhoist en Carmeuse zich op internationaal niveau onderscheiden.

Deze veelbelovende sector is in België in haar geheel (kalk en ontginning inbegrepen) goed voor een jaarlijkse omzet van meer dan 720 miljoen euro. Daarnaast zorgt de sector in België voor zo’n 4.000 directe jobs en iets meer dan 8.000 indirecte jobs.

In deze sector werken op lokaal niveau zeer gevarieerde profielen zoals ingenieurs, chef-mijnbouwers, laboranten, elektromecaniciens, boorders, mijnwerkers, steenhouwers, bestuurders van hydraulische graafmachines, bedieners van breekmolens enz.

Het voortbestaan van de sector is belangrijk, maar haar ontwikkeling gebeurt niet tegen elke prijs. In die geest heeft de industrie verschillende partnerschappen gelanceerd met een aantal spelers die dagelijks betrokken zijn bij haar activiteiten, onder meer op het gebied van transport, landbouw, watergebruik, biodiversiteit enz.

Het charter “Groeves en Biodiversiteit” heeft bijvoorbeeld geleid tot het project LIFE IN QUARRIES en zal het mogelijk maken om actieplannen gericht op biodiversiteit uit te werken en te implementeren in bijna 30 groevesites in Wallonië.

De industrie valoriseert momenteel 10 miljoen m³ water per jaar als drinkwater (wat overeenkomt met het waterverbruik van 100.000 gezinnen), hetzij 27% van het bemalingswater (het infiltratiewater in de groeven) dat wordt afgevoerd op diverse sites in de regio van Doornik en in Henegouwen.

Ook op het gebied van transport hebben nieuwe initiatieven het daglicht gezien, zoals de oprichting van een eerste station om de achteruitkijkspiegels van de vrachtwagens af te stellen op de site van CCB in Gaurain-Ramecroix. Met deze actie worden de weggebruikers gesensibiliseerd, waardoor het aantal ongevallen drastisch vermindert.

De sector is een belangrijke industriële speler die ook op ons dagelijks leven een vaak te weinig bekende impact heeft. De minerale materialen van de ontginningsindustrie dienen immers voor de vervaardiging van honderden producten die een rol spelen in ontelbare aspecten van ons dagelijks leven.

Zo verbruikt elke Belg bijvoorbeeld jaarlijks 6,4 ton steen, vooral in de producten voor dagelijks gebruik.


Over Fediex
Dit is het verbond van bedrijven die actief zijn in de ontginning en de veredeling van onbrandbare gesteenten. De organisatie verenigt kleine en grote ondernemingen die actief zijn in de productie van granulaten (kalksteen, harde gesteenten, alluviale gesteenten, zee-afzettingen, zand), kalk, dolomiet, siergesteente…

België telt bijna 200 actieve ontginningssites die slechts 0,1% van het Belgisch territorium bestrijken. Momenteel vertegenwoordigt Fediex meer dan 85% van het ontginningstonnage van ons land.