Technologische sector kiest de beste afstudeerprojecten

In de Antwerpse AP Hogeschool zijn de TechnoVips Awards uitgereikt. Dat zijn de prijzen voor de beste eindprojecten van leerlingen uit technische TSO- en BSO-richtingen.

Trefwoorden: #Agoria, #Anttec, #DNA, #energiebeheer, #RTC Antwerpen, #TechnoVips Awards, #VDAB, #warmtethermografie

Lees verder

HR

( Foto: Anttec )

ENGINEERINGNET.BE - De jury van deze wedstrijd bestaat uit vertegenwoordigers van de technologische sector uit de provincie Antwerpen, de vormingsfondsen voor de metaalnijverheid FTMA en VIBAM, het opleidingscentrum van de technologische industrie Anttec, VDAB, RTC Antwerpen en Agoria.

De opzet is om jongeren warm maken voor een job of een studierichting in technologie of wetenschap, sectoren met een hoog aantal knelpuntberoepen.

Net zoals vorig jaar werden de beste geïntegreerde proeven (GIP) in verschillende categorieën gekozen. De winnende projecten zijn stuk voor stuk innovatieve opstellingen met praktische en vaak heel nuttige toepassingen.

Tijdens een beurs voorafgaand aan de prijsuitreiking, kregen alle deelnemende leerlingen de kans om hun projecten voor te stellen. Ze konden indruk maken op toekomstige werkgevers en al hun capaciteiten aan een breed publiek laten zien.

Voor de tweede keer werd aan TechnoVips ook ScienceVips gekoppeld, een initiatief van Talentenfabriek. Docenten van AP Hogeschool Antwerpen pasten samen met jongeren uit de 3de graad ASO wetenschapslessen toe in de praktijk, aan de hand van verschillende wetenschappelijke experimenten.

Zo werd er gebouwd aan een Internet of Things applicatie en mobiele apps en leerden ze bij over onder meer energiebeheer, DNA en warmtethermografie.


Dit zijn de winnaars van de TechnoVips Awards:

  • GIP rond intensieve samenwerking: VITO Hoogstraten - D.R.A.M. 6.13. De leerlingen bouwden een didactische opstelling van een automatische assemblagelijn met automatisch hoogbouwmagazijn, voorzien van barcodelezer en/of RFID-systeem.
  • GIP die opvalt vanwege het innovatieve of creatieve: VTI Kontich - Magneto. De leerlingen maakten een robot die met behulp van magneten op een metalen plaat kruipt.
  • GIP met aandacht voor duurzaamheid: SJABI Puurs - Plastic recycling machine. Via een transportband wordt plastic naar een koker gebracht waar het verhakkeld wordt tot schilfers. Daar wordt het gesmolten en krijgt het in een mal een nieuw leven.
  • GIP die inspeelt op de probleemstelling van een bedrijf : GTI Mortsel - Welding Table. De groep ontwikkelde en vervaardigde klemgereedschappen voor een lastafel. Het werkte hiervoor samen met partners uit de industrie, die de onderdelen ook echt gaan gebruiken.
  • GIP ter promotie van het technisch onderwijs of bruikbaar voor het basisonderwijs: VTI Zandhoven - King Pong. De leerlingen bouwden een tafeltennissimulator, om hun klasgenoten aan te zetten tot sporten. Het project kan in de toekomst worden gebruikt tijdens de lessen lichamelijke opvoeding.
  • GIP met speciale aandacht voor veiligheid: Campus het Spoor Mol - Rijsimulator. In samenwerking met het Universitair Ziekenhuis van Hasselt bouwden de leerlingen een gewone auto om tot een rijsimulator om mensen die een trauma hebben opgelopen terug met een auto te leren rijden.