VTI Diksmuide wint technologiewedstrijd NMBS

NMBS heeft de winnaars bekendgemaakt van BERT, de nationale technologiewedstrijd van de spoorwegen voor leerlingen uit de derde graad van het technisch- en beroepsonderwijs.

Trefwoorden: #Belgian Railways Competition for Technicians, #BERT, #bezettingsgraad, #jobs, #NMBS, #technische scholen, #vacatures, #VTI Diksmuide

Lees verder

HR

( Foto: NMBS )

ENGINEERINGNET.BE - De opdracht van de wedstrijd dit jaar was om een systeem te ontwikkelen waarmee je de bezettingsgraad of de drukte op de trein kan meten. Veertien scholen ontwikkelden een voorstel en kwamen dat verdedigen tijdens de grote finale in Train World, het museum van NMBS.

De jury gaf aan het ontwerp van de leerlingen van het VTI uit Diksmuide de hoogste score. Zij ontwikkelden een systeem waarbij toegangspoortjes op de perrons en sensoren op de trein automatisch een RFID-tag scannen die op elk vervoersbewijs wordt geïnstalleerd.

Zo wordt per rijtuig gemeten hoeveel reizigers er op en af stappen. NMBS bekijkt nu in welke mate ze dit systeem kan toepassen op haar eigen treinen. Het VTI uit Diksmuide kreeg uit handen van Sophie Dutordoir, CEO van NMBS, de cheque van vijfduizend euro.

BERT (Belgian Railways Competition for Technicians) werd dit schooljaar al voor de zesde keer georganiseerd. Het doel is om jongeren warm te maken voor een job bij NMBS, door hen een realistische en uitvoerbare oplossing te laten ontwikkelen voor een technisch spoorvraagstuk.

NMBS is in samenwerking met HR Rail continu op zoek naar getalenteerde mensen om samen met de meer dan achttienduizend collega’s te bouwen aan de trein van morgen. Daarvoor zijn ook heel wat technisch geschoolde mensen nodig.

Met een bachelor- of masterdiploma zijn er uiteraard heel wat mogelijkheden, maar ook met een diploma van het secundair onderwijs kan je bij NMBS aan de slag als treinbegeleider, treinbestuurder of technicus in één van de werkplaatsen.


Dit waren alle winnaars van de wedstrijd:

  • 1ste prijs: VTI Diksmuide – cheque van € 5.000
  • 2e prijs: VIOO Tongeren – cheque van € 3.000
  • 3e prijs: Koninklijk Atheneum Ans – cheque van € 1.000
  • Juryprijs: GITHO Nijlen – cheque van € 1.000
  • Juryprijs: TI Sint Paulus Mol – cheque van € 1.000
  • Publieksprijs: Provinciaal Technisch Instituut Kortrijk – cheque van € 1.000