Tempress scoort grote Chinese zonnepanelenorder

Tempress Systems heeft een miljoenenorder in de wacht gesleept bij een Chinese fabrikant van zonnepanelen. De komende maanden worden de zonnecel-productiemachines naar China verscheept.

Trefwoorden: #China, #CO2-uitstoot, #dubbelzijdig zonnepaneel, #ECN, #machineproducent, #Tempress, #zonne-energie, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Tempress )

ENGINEERINGNET.NL - Met de apparatuur worden zeer efficiënte kristellijn silicium n-type zonnecellen gefabriceerd. Het eindproduct is een dubbelzijdig zonnepaneel, dat aan beide zijden zonnestroom opwekt.

Paul Wyers, directeur zonne-energie bij ECN: “Dit is het resultaat van een jarenlange, vruchtbare samenwerking tussen ons en Tempress. De capaciteit van de productielijn zal in de eerste fase ruim tweehonderd megawattpiek zijn. Plan is om de productiecapaciteit later uit te breiden tot één gigawattpiek”.

Ter indicatie: in Nederland zou een geïnstalleerd vermogen aan zonne-energiesystemen van één gigawattpiek ongeveer 250.000 Nederlandse huishoudens van groene stroom kunnen voorzien.

Dubbelzijdige zonnepanelen hebben aan de achterkant geen witte of zwarte folie, maar een glasplaat of een transparante folie. Diffuus en weerkaatst licht wordt bijna net zo efficiënt omgezet in zonnestroom als aan de voorkant. De meeropbrengst kan, afhankelijk van de locatie en de ondergrond, oplopen tot wel 30% ten opzichte van een ‘gewoon’ zonnepaneel”.

Voor de Nederlandse zonnepanelenindustrie is het positief dat een grote Chinese producent (de naam ervan werd niet bekend gemaakt) grootschalig wil investeren in deze innovatie.


(bron: ECN)