Offshore substation voor Engels windmolenpark uit Antwerpen vertrokken

ENGIE Fabricom en Iemants melden dat het offshore onderstation vorige vrijdag vanop de werf in Hoboken verscheept werd naar het windmolenpark aan de oostkust van het Verenigd Koninkrijk.

Trefwoorden: #Antwerpse haven, #DONG Energy, #ENGIE Fabricom, #Hoboken, #Iemants, #offshore substation, #offshore windmolenpark, #Verenigd Koninkrijk, #werf

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - Het Race Bank windmolenpark bestaat uit 2 substations en 91 windturbines van 6 MW en ligt op 270 km van de Britse oosttkust ter hoogte van Norfolk.

Het windmolenpark heeft een totale capaciteit van 573 MW en zal jaarlijks voldoende groene elektriciteit produceren voor 400.000 Britse gezinnen. Het volledige windmolenpark zou operationeel moeten zijn in 2018.

Het verschepen van het onderstation is een nauwgezette operatie en kan enkel gebeuren bij hoog tij. Het gevaarte is 35 meter hoog zijn en weegt 2.900 ton. Op 17 februari werd Race Bank 1 van zijn sokkel op de werf gehaald en op het ponton geplaatst.

Opdrachtgever Dong Energy kende de bouw van 5 substations toe aan het consortium. ENGIE Fabricom is verantwoordelijk voor de volledige bouw en ingebruikname ter plekke, Iemants staat in voor de staalconstructie van de 5 onderstations.

Het eerste substation van de 5, het Burbo Bank onderstation, verliet de werf in juni vorig jaar, het onderstation Race Bank 2 verliet de werf in augustus van hetzelfde jaar. Na Race Bank 1 zullen later deze maand ook de onderstations Walney 3 & 4 verscheept worden vanuit Hoboken.

ACHTERGROND
Een substation is het centrale element van een offshore windmolenpark. Het bevindt zich te midden van de windmolens op pijlers in zee en het is verbonden via een kabel met verschillende rijen (strings) windmolens in het park.

De door de windmolens opgewekte stroom (33 kV) wordt doorgestuurd naar het onderstation waar het wordt omgezet naar 220 kV stroom en van daaruit via twee centrale kabels verder naar de de kust getransfereerd.