10 miljoen euro voor unieke faciliteiten om ‘muggenziektes’ te verslaan

De Wageningse Universiteit en het Radboudumc dragen bij aan dit Europese project Infravec2, dat deze Europese subsidie krijgt voor de bestrijding van ziektes, zoals Zika en malaria.

Trefwoorden: #bestrijding van ziektes, #Europese project, #Europese subsidie, #Infravec2, #malaria, #Radboudumc, #Universiteit Wageningen, #Zika

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Wageningen )

ENGINEERINGNET.NL - Ziekteverwekkers die door muggen en andere insecten worden overgedragen vormen wereldwijd een groot gevaar voor de volksgezondheid. Bekend zijn virusinfecties zoals dengue, Zika en gele koorts en parasitaire infectieziekten, zoals malaria en rivierblindheid.

Anders dan veel mensen denken, beperken deze ziektes zich niet tot de tropische gebieden. Ook in Europa komen ze op en verdwijnen niet vanzelf. Actieve bestrijding van de ziektes en de insecten, die deze ziekteverwekkers overdragen, is noodzakelijk.

Door de klimaatverandering verspreiden insecten, zoals de tijgermug Aedes albopictus, zich naar het noorden en vestigen zij zich in Zuid-Europa. Ook de toenemende menselijke mobiliteit, inclusief die van besmette personen, vergroot het risico op de verspreiding van ziektes. De ziekteverwekkers passen zich aan de Europese omstandigheden aan.

Insecten verspreiden naast ziektes voor de mens, ook ziektes bij andere dieren. Bekende voorbeelden zijn de grootschalige uitbraken van het blauwtong- en het Schmallenbergvirus onder vee. Deze hebben een grote economische impact.

Insecten die zich voeden met het bloed van wilde dieren, kunnen daarnaast de overdracht van nieuwe ziekteverwekkers van dier tot mens in de hand werken.

Het belangrijkste doel van Infravec2 is om onderzoeksfaciliteiten in Europa te bundelen. Hiermee krijgen onderzoekers en bedrijven sneller toegang tot kennis en onderzoeksmaterialen. Het Institut Pasteur in Parijs coördineert het onderzoek, waar 24 Europese instellingen aan meedoen. Op 15 maart gaat het project van start tijdens de openingsbijeenkomst in Parijs.

Wageningen University & Research opent de deuren van het Biosafety Level 3 lab (BSL-3) voor onderzoek naar het gedrag van geïnfecteerde muggen. ‘In Wageningen kunnen we in een veilige omgeving muggen blootstellen aan verschillende virussen, zoals Zika en chikungunya,' aldus Sander Koenraadt Universitair docent entomologie.

'We onderzoeken of deze muggen daadwerkelijk virussen kunnen overdragen en vervolgens hoe het gedrag van de mug door zo’n virusinfectie beïnvloed wordt. Virologie en entomologie kunnen hierbij niet zonder elkaar. Het BSL-3 lab is de locatie om deze twee onderzoeksvelden samen te voegen, wat het lab uniek maakt in Nederland.'

Het Radboudumc heeft de grootste kweekfaciliteit van met malaria geïnfecteerde muggen in Europa en is daarmee een belangrijke bron van onderzoek voor het Infravec2 project. Tevens draagt het Radboudumc bij aan het onderzoek naar de verspreiding van virussen zoals Dengue en Zika door Aedes (tijger)muggen.

Het INFRAVEC2 project is één van de grote onderzoeksprogramma’s waarbinnen virologie en entomologie hun kennis bundelen om zo het gedrag van geïnfecteerde muggen in kaart te brengen.

In de komende jaren werken onderzoekers voor ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, aan de vraag ‘Kan de Nederlandse muggensoort Zika overdragen?’.

Binnen het Europese Horizon 2020 project 'ZIKAlliance' focussen onderzoekers zich op het begrijpen van de Zika uitbraak.