Stijging Belgische patentaanvragen vooral door chemie en life sciences

De Belgische chemie- en farmasector diende vorig jaar een recordaantal van 842 patentaanvragen in (+16%), en kreeg eveneens een recordaantal patenten effectief toegekend door het EOB.

Trefwoorden: #Agfa Gevaert, #chemie, #essenscia, #Europees Octrooibureau, #life sciences, #patentaanvraag, #patenten, #Solvay, #UCB

Lees verder

Nieuws

( Foto: UCB )

ENGINEERINGNET.BE - Het aantal octrooiaanvragen van Belgische bedrijven en instellingen bij het Europees Octrooibureau (EOB) is in 2016 met 7% toegenomen tot 2.184.

Van de twaalf landen met het grootste aantal octrooiaanvragen kent enkel China een forsere groei, zo blijkt uit het jaarrapport dat de EOB. Uit een analyse van essenscia blijkt dat vooral de chemie, biotech en farma de motor zijn achter deze sterke stijging.

Zo is het aantal octrooiaanvragen vanuit de Belgische chemie en life sciences (met de organische fijnchemie, de biotechnologie en de farma als meest actieve onderzoeksdomeinen) in 2016 gestegen tot 842.

Alles bij elkaar is de chemie en life sciences goed voor 38,5% van alle Belgische octrooiaanvragen. Chemiebedrijf Solvay (269) diende in ons land de meeste aanvragen in met Agfa-Gevaert (105) op drie en biofarmabedrijf UCB (56) op zes.

Nog belangrijker is het aantal octrooien dat effectief is toegekend en ook daarin speelt de chemie en life sciences een voortrekkersrol met 360 van de 1.114 Belgische patenten, een aandeel van 32,3%. Op tien jaar tijd is het aantal patenten dat de chemie en life sciences jaarlijks toegekend krijgt gestegen van 200 tot 360, een opvallende toename met 80%.

De chemie en life sciences is in België de belangrijkste investeerder in R&D met 3,6 miljard euro uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling in 2015, een stijging met 60% op tien jaar tijd. Hiermee is de sector goed voor bijna 60% van alle industriële uitgaven in R&D in ons land.

Bijna een kwart van alle onderzoekers in de Belgische privésector zijn actief in de chemie en life sciences. Zowat de helft daarvan zijn vrouwen.