Optimale stadsdistributie dankzij autonome voertuigen?

Het VIL start het project ALEES (Autonome Logistieke Elektrische Eenheden voor Steden), dat onderzoekt hoe deze autonome voertuigen ingezet kunnen worden voor stadslogistiek.

Trefwoorden: #ACP CO₂, #ALEES, #autonome voertuigen, #bpost, #Bringme, #DHL PARCEL BELUX, #Havenbedrijf Antwerpen, #logistiek, #Rhenus SML, #Stad Mechelen, #Trimble, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - In dit project zal het VIL concrete scenario’s bepalen waar autonome voertuigen kunnen rondrijden in steden en wat de randvoorwaarden zijn.

Om deze wagens efficiënt in te zetten voor logistiek is het belangrijk om in kaart te brengen wat er allemaal bij komt kijken, en dit samen met alle betrokken stakeholders.

Waar zullen deze ALEES rijden? Kunnen zij enkel ingezet worden in het stadscentrum of ook in de rand? Zullen zij zich ook in verkeersvrije zones mogen begeven? Waarvoor worden ze gebruikt: enkel voor pakjesleveringen of ook voor grotere zendingen? Hoe zullen zij operationeel worden ingezet en welke data zijn nodig om deze voertuigen aan te sturen? Op deze vragen zoekt dit VIL-project antwoorden.

Kris Neyens, projectleider bij het VIL: “Een concreet scenario waar het project zal op ingaan is de levering van een pakket met een autonoom emmissieloos voertuig dat communiceert met de E-commerce consument en bij onvoorziene niet aanwezigheid, over de intelligentie beschikt het pakket af te leveren bij het dichtstbijzijnde afhaalpunt waarbij èn nutteloze kilometers èn nutteloze kosten worden vermeden.”

Voor het uittekenen van de IT architectuur werkt het VIL samen met het wereldvermaarde Duitse instituut Fraunhofer IML dat ervaring heeft met autonome voertuigen en big data.

Dit project zal ook een link maken met andere lopende projecten over autonome voertuigen in Vlaanderen, zoals die van Selfcar en De Lijn.


Dit zijn de acht deelnemers aan dit project:
Stad Mechelen, bpost, Bringme, DHL PARCEL BELUX, Rhenus SML, Trimble, ACP CO₂ en Havenbedrijf Antwerpen.