Strategisch deal voor Belgische top-simulatiesoftwares

Cenaero, het onderzoekscentrum voor de luchtvaart uit Gosselies, en het Brusselse Numeca International sloten een strategisch partnership.

Trefwoorden: #België, #Cenaero, #luchtvaart, #marine, #multifysica, #Numeca International, #simulatie, #stroomleer, #turbomachines

Lees verder

Techniek

( Foto: Cenaero )

ENGINEERINGNET.BE - Cenaero is sterk in doorgedreven simulaties. Zijn designruimte platform, Minamo, komt met automatische optimalisatiemethodes voor simulaties.

Numeca International, die een marktleider is in Computational Fluid Dynamics (CFD) software, zal voortaan Cenaero’s Minamo integreren in zijn FINE/Design3D aanbod waardoor ingenieurs sneller en efficiënter -met minder simulaties en iteraties- hun ontwerp kunnen scherpstellen.

Beide bedrijven werkten al langer samen in tal van onderzoeksprojecten. Het combineren van beide technologieën in één geïntegreerde simulatieoplossing haalt de cyclustijd en de kost van design en optimalisering drastisch naar beneden.

Virtuele design en optimalisatie van producten en processen worden een must in steeds meer industrieën. Deze softwares worden gebruikt voor turbomachines, marine, luchtvaart en multifysica.


ACHTERGROND
Numeca International ging in 1993 van start als een spin-off van de Vrije Universiteit Brussel. Het ontwikkelde Grid Generation, multifysica CFD software systemen en is leider in stroomsimulaties. Het bedrijf, dat zijn hoofdkwartier in Brussel heeft, telt zo’n 110 medewerkers wereldwijd.

Cenaero ging in 2002 van start in Gosselies als een privé non-profit center voor toegepast onderzoek met digitale simulatiemethodes.Het is vooral actief in de luchtvaart -in 2007 werd Cenaero officiële O&O partner van de Safran Group- , process engineering, energie en de bouw. Het bedrijf werkt met een supercomputer met 14.000 kernen.

In 2012 groeide GeonX uit Cenaero met de Virfac-software (Virtual Factory) die de brug gooit tussen simulatie en de eigenlijke productieprocessen -lassen (friction stir welding), 3D-printen (SLM, laser cladding), warmtebehandeling,… in de luchtvaart, automotive, marine en nucleaire sector.