Innovatiefonds For Farmers beloont zeven innovaties

Twee akkerbouwers, twee melkveehouders en drie pluimveehouders zien hun innovaties beloond met de prestige- of aanmoedigingsprijs.

Trefwoorden: #akkerbouw, #Innovatiefonds For Farmers, #melkveehouder, #pluimveehouder

Lees verder

Techniek

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Via het Innovatiefonds stimuleert ForFarmers agrarische ondernemers om hun ideeën uit te voeren en hun kennis te delen door de ideeën in te dienen bij het Innovatiefonds.

De jury kende één keer de prestigeprijs van 2.500 euro toe en zes keer de aanmoedigingsprijs van 1.000 euro. De prestigeprijs ging naar akkerbouwer Wiljo Hepping in Nieuweroord (Drente).

Voegbezems op een aardappelrooier
Hepping bedacht een methode om het verstopt raken van de egelband op zijn aardappelrooier tegen te gaan. Hij verving de roller boven de egelband door vier voegbezems op rij, plus een mechaniek dat de bezems optilt bij erg veel modder. De egelband raakt nu zelfs niet meer verstopt bij het rooien van erg natte percelen.

Bijkomend voordeel is dat er minder beschadigde aardappelen zijn. En dat voor een investering van minder dan 50 euro en een paar uur sleutelen.

Bandendrukwisselsysteem op een kipper
Gert Oudijk in Strijen (Zuid-Holland) krijgt een aanmoedigingsprijs van 1.000 euro voor zijn bandendrukwisselsysteem op een kipper. Dit systeem werkt én heel snel én isgekoppeld is aan het weegsysteem. De kipper weegt de inhoud en de chauffeur kan aan de hand daarvan zien hoe ver hij de banden moet oppompen.

Aanpassing van de precisiebemester
Melkveehouder Wibe van Vliet uit het veenweidegebied in Kamerik (Utrecht) was ontevreden over het strooibeeld van zijn kunstmeststrooier. Daarom ontwikkelde hij de precisiebemester verder door, van een drie meter brede machine naar een veel breder werkende machine van 9 meter. Dit met behoud van lage bodemdruk door het gebruik van brede banden. Volgens de jury is dit niet volledig nieuw, maar wel een flinke aanpassing en voor weinig geld.

Kelderafzuiging in een melkveestal
Joop van der Leeuw in Hoogland (Utrecht) past een beproefd ventilatiesysteem uit de varkenshouderij toe in de rundveehouderij en kwam daarmee relatief eenvoudig en goedkoop tot een hoge emissiebeperking. De lucht wordt net onder de roosters, daar waar de ammoniak ontstaat, afgezogen.

Hierdoor is er veel minder afzuiging nodig, waardoor de luchtwasser veel kleiner kan. Dit geeft lagere investerings- en energiekosten.

Zelfgebouwde warmtewisselaar voor wateropwarming in een vleeskuikenstal
Om condensvorming op de drinklijnen bij vleeskuikens tegen te gaan plaatste vleeskuikenhouder Roan Boon uit Enschede (Overijssel) een zelfgebouwde warmtewisselaar en een cv-ketel in de stal.

Door middel van een thermostaatknop wordt het water verwarmd naar 24 graden. Boon ziet nu geen condens meer en evenmin nat strooisel onder de drinklijnen.

Windbreekgaas voor de inlaatopeningen van een leghennenstal
Hans Hazenberg in Abbega (Friesland) plaatste windbreekgaas voor de inlaatopeningen van de leghennenstal om het risico op insleep van het vogelgriepvirus te verkleinen. Deze innovatie kan volgens de jury bijdragen aan het verkleinen van de insleepkans van het virus.

Schrapers voor het verwijderen van aangekoekte mest in de vleeskuikenstal
De constructie die pluimveehouder Josef Jörgens uit het Duitse Spelle bedacht is bijzonder. Hij plaatste twee schuin op de rijrichting geplaatste schrapers aan de voorlader, een veer drukt deze schrapers op de vloer en de losgekrabde mest wordt naar de zijkanten afgevoerd.