Franse drones en AGV’s gelauwerd

Een twintigtal kandidaten/teams daagden begin deze maand op voor de tweede Franse nationale ‘concours robotiques extérieur’. Drones in de lift.

Trefwoorden: #AGV, #BA Systèmes, #Donecle, #drone, #Effidence, #Eznov, #Frankrijk, #logistiek, #robot

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - Ze gaven vijftien buitendemo’s en zes demo’s in een hangaar van het Musée de l’Air et de l’Espace op de Parijse luchthaven. Er waren ook vijf video-demo’s van toestellen die niet aanwezig konden zijn.

De innovatieprijs ging naar Eznov voor zijn EZ MANTA hybride drone voor missieplanning en cartografie. De integratieprijs was voor Effidence en zijn EffiBOT grond-drone, die als een cobot een operator kan bijstaan op de werkvloer. De speciale juryprijs ging naar Donecle's inspectierobot voor vliegtuigen. Het Franse BA Systèmes, sterk in AGV’s, haalde met zijn HLT10 shuttle de video-trofee.

De ‘concours robotiques extérieur’ is een initiatief van het Franse Ministerie van Economische Zaken en Financiën (DGE) dat ONERA organiseert in het kader van “la Nouvelle France Industrielle”, het programma voor de herindustrialisering van Frankrijk. Een nationale versie van Industrie 4.0, zeg maar.

De prijskamp kende in februari 2015 zijn eerste editie. De jury bestond uit industriëlen en robotics professionals, academici en pers die o.a. keken naar de human machine interfase (HMI), economische impact, ergonomie, technologische innovatie, gemak van implementatie en veiligheid van elk deelnemend product. De drie hoofdwinnaars krijgen elk 50.000 euro. De video-prijs is goed voor 5.000 euro.

De videoprijs ging naar de HLT10 -Heavy Load Truck met een laadvermogen van 10 tons- van BA Systèmes. Het prototype liep op dat ogenblik rondjes in een reële werkomgeving bij een klant. Het toestel meet 8,2 m bij 2,7 m. De shuttle, die bedoeld is voor havens en industriële yards, verzet 18 palletten tegelijk. Er kan een koelbox op gebouwd worden met aandrijfketen of rolbaan. Of gewoon, een platform voor manueel of automatisch laden.

De shuttle loopt op vier rubberbanden, is voorzien van odometrie -een systeem dat de afgelegde afstand meet- en een inertie eenheid, lithium batterijen, automatische opportuniteitsladingen en een veiligheidsset van PLC, laserscanners en signalen. Ingebouwd is ook de AGV Manager -fleet management software- van BA Systèmes die direct met de beheertools van de klant gekoppeld kan worden.

Het toestel is nu klaar voor industrialisering. BA Systèmes maakt deel uit van de BA Robotic Systems Group


(BA Systèmes)