ASML plant nieuw logistiek centrum van circa 35.000 m²

De chipmachinefabrikant wil dit centrum bouwen op het huidige terrein van het bedrijf in Veldhoven omdat chipmachines steeds complexer, groter en zwaarder worden.

Trefwoorden: #ASML, #chipmachines, #logistiek centrum

Lees verder

Techniek

( Foto: ASML )

ENGINEERINGNET.NL - Doel is om in het nieuwe logistiek centrum onderdelen van leveranciers te ontvangen en machinedelen verzendklaar te maken. Dit gebeurt nu nog op een ander deel van het terrein. Ook gaat het om de opslag van chipmachines in speciale ruimtes, onder specifieke condities.

Een woordvoerder van ASML heeft benadrukt tegenover het Eindhovens Dagblad dat de plannen zich nog in een vroeg stadium bevinden. Zo moet de gemeenteraad van Veldhoven nog toestemmen met het betrekken van een doorgaande weg bij het terrein van ASML.

Dit is nodig omdat het vervoer van heel zware delen van de chipmachines voorzichtig moet gebeuren. Het is niet mogelijk om deze met liften omhoog te brengen, om zo de weg over te steken.

"Dat is de reden dat we de gemeente hebben gevraagd mee te werken aan een plan om de weg erbij te betrekken,” aldus Teun Wartenbergh, directeur vastgoed van ASML, in het Eindhovens Dagblad.

ASML heeft miljarden euro's geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe chipmachines, die werken op basis van extreem ultraviolet licht. Hiervoor is ook een nieuwe fabriek gebouwd. Het bedrijf heeft inmiddels voor twee miljard euro aan orders binnengehaald.