Gentse haven boekt 14 miljoen ton goederenoverslag in eerste kwartaal

De Gentse haven boekte in het eerste kwartaal van 2017 een totale goederenoverslag van bijna 14 miljoen ton. Het Havenbedrijf Gent ziet hiermee de goederenoverslag verder stijgen.

Trefwoorden: #binnenvaart, #Gentse haven, #goederenoverslag, #havenbedrijf Gent, #zeevaart

Lees verder

Nieuws

( Foto: Haven Gent )

ENGINEERINGNET.BE - Met een totale goederenoverslag via zeevaart en binnenvaart van bijna 14 miljoen ton noteerde Gent haast 10% meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar, of een stijging van 1,2 miljoen ton.

In het eerste kwartaal ontving de haven 8% meer zeeschepen (totaal van 775) dan in dezelfde periode in 2016. Bij de binnenvaart werd er voor het aantal schepen een stijging van ruim 4% gerealiseerd (totaal 3.680) met een totale tonnenmaat die 10% hoger lag.

In het eerste kwartaal gaat de goederenoverslag via zeevaart met een totaal van 8,2 miljoen ton er maar liefst een vijfde op vooruit in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar.

De binnenvaart komt op 5,6 miljoen ton goederenoverslag. Dit is een daling van 160.000 ton of 2,7% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar.

Bij de goederenoverslag via zeevaart behoren ijzererts, steenkool, schroot, raapzaad en droge meststoffen tot de stijgers. Petroleumproducten gaan erop achteruit.

In lijnmeter uitgedrukt kent ro/ro een groei van 20% tot 530.000 lijnmeter. Conventioneel stukgoed gaat over de kaap van 1 miljoen ton (+20%), voornamelijk door de stijgende aanvoer van staalslabs.

De daling bij de binnenvaart wordt veroorzaakt door minder overslag van ijzererts. Dit wordt wel gecompenseerd door de stijgende overslag van ijzererts via zeevaart. Mais, tarwe, ruwe mineralen en bouwmaterialen doen het dan weer zeer goed. Voor de overslag van containers via binnenvaart is het een goed begin van het jaar geweest: +20%, het derde beste kwartaal ooit.

Dit is het resultaat van het verder ontwikkelen van nieuwe binnenvaartverbindingen op Lille, Rotterdam, Zeeland Seaports en Antwerpen.