Spin-off Zensor vangt een groeimiljoen

Zensor, een spin-off van de Brusselse VUB, haalt bij bouwondernemer Paul Kumpen en het recent opgerichte Duits investeringsfonds SHS Ventures meer dan een miljoen euro op.

Trefwoorden: #condition monitoring, #maintenance, #Paul Kumpen, #SAS, #sensoren, #VUB, #Yves Van Ingelgem, #Zensor

Lees verder

Techniek

( Foto: Zensor )

ENGINEERINGNET.BE - Op vier jaar tijd wil CEO dr.ing. scheikunde Yves Van Ingelgem groeien van 6 naar 30 medewerkers. Er wordt volop aangeworven.

Zensor, dat eind augustus 2013 van start ging als een VUB-SURF spin-of, monitort bouwwerken, infrastructuur en installaties -denk bruggen, windmolens, gasleidingen- van op afstand. Per applicatiedomein wil het een volledig geïntegreerd pakket aanbieden om de gezondheid van staal-betonstructuren te monitoren.

Sinds 2009 werd aan de Multisine EIS-meetmethode (elektrochemische impedantie spectroscopie) en corrosiesensor gewerkt. Best is Zensor gekend voor zijn actieve corrosie monitoring en service waarmee het op de funderingen van offshore windturbines mikt. Maar de activiteit schoof ook naar gasleidingen, waterzuiveringsinstallaties, grote bouwwerken,... "Vandaag zijn we vaker actief op productiesites van de petrochemie, maar ook sluizen, bruggen,...", zegt Van Ingelgem (foto, tweede van links).

Structuuropvolging op afstand gebeurt steeds vaker met IoT. "Wij leggen daar een extra laag bovenop. Het is dan ook steevast ‘maatwerk’." Van één type corrosiesensor evolueerde Zensor naar een multi-fenomeen -vermoeiing, vervorming en andere degradatiefenomenen- servicepakkket. Van design, engineering en installatie naar opvolging en rapportering.

“We gebruiken ‘big data’-concepten in onze algoritmes maar wel vanuit de technische kennis, het verwachte gedrag, failure modes,… We volgen de dynamische parameters op en waarschuwen op voorhand, vooraleer er grote schade optreedt”, vertelde Van Ingelgem ons eerder.

Met zijn analyses kunnen klanten nauwkeuriger hun maintenance inspanningen richten en besparen op onnodige preventieve vervangingen. Klanten kunnen zo tot 30% besparen op onderhoudskosten. Problemen kunnen bovendien in een heel vroeg stadium aangepakt worden.