Eerste 3D head-up display met augmented reality voor voertuigen

Konica Minolta heeft als eerste ter wereld een 3D head-up display met augmented reality (3D AR HUD) ontwikkeld voor de wereldwijd groeiende behoefte aan veilige verkeershulpsystemen.

Trefwoorden: #3D, #augmented reality, #head-up display, #Konica Minolta, #rijveiligheid

Lees verder

Techniek

( Foto: Konica Minolta )

ENGINEERINGNET.BE - Het systeem kan 3D-informatie (afbeeldingen) weergeven op de voorruit als hulp voor de bestuurder.

De HUD-technologie in het voertuig geeft de informatie direct weer op de voorruit, in het gezichtsveld van de bestuurder. Bij conventionele systemen krijgt de bestuurder de informatie via het scherm van een navigatiesysteem en via het instrumentenpaneel. Om de verkeersveiligheid te vergroten, zijn HUD's ontwikkeld om de bestuurder informatie te geven terwijl hij recht voor zich kijkt.

Bij conventionele HUD-technologie zorgt een verandering van oogpositie van de bestuurder ervoor dat de informatie die hij op het display ziet, niet overeenkomt met de positie op de weg voor hem.

De 3D AR HUD kan informatie weergeven op verschillende schijnbare afstanden, naargelang de rijsnelheid (bijv. 40 m vooruit met 40 km/u in de stad, 80 m vooruit bij 80 km/u buiten de bebouwde kom). Dit helpt de bestuurder informatie te herkennen met een minimum aan scherpstelling en oogbeweging, wat bijdraagt aan een veiliger verkeer.

De technologie kan informatie weergeven in 3D en de augmented reality zorgt ervoor dat informatie die door sensoren is herkend, kan worden weergegeven op voorwerpen (bijv. voetgangers, obstakels).

De posities van dergelijke voorwerpen worden visueel zichtbaar gemaakt om de bestuurder vroegtijdig te waarschuwen, zodat hij meer tijd heeft om de situatie te beoordelen en te reageren. Deze informatie wordt nauwkeurig weergegeven, ongeacht het oogpunt van de bestuurder.