QinetiQ Space levert koppelingssysteem voor Dream Chaser

ESA en een Europees consortium onder leiding van QinetiQ Space gaan het koppelingssysteem leveren voor de Dream Chaser, een herbruikbaar ruimtevaarttuig.

Trefwoorden: #dockingsysteem, #Dream Chaser, #ESA, #ISS, #koppelingsmodule, #QinetiQ Space, #ruimtevaart

Lees verder

Techniek

( Foto: QinetiQ Space )

ENGINEERINGNET.BE - De Europese ruimtevaartorganisatie en zijn partners hebben een akkoord ondertekend met Sierra Nevada Corporation (SNC), de fabrikant van de Dream Chaser, voor het gebruik van het International Berthing Docking Mechanism (IBDM).

Het IBDM is een koppelingssysteem voor grote en kleine ruimtetoestellen. Het bestaat uit twee systemen: een soft-docking en een hard-dockingsysteem. Het soft-dockingsysteem dempt alle relatieve bewegingen en minimaliseert de impact tussen twee ruimtetuigen tijdens het koppelen.

Het hard-dockingsysteem zorgt voor de structurele en luchtdichte verbinding tussen twee ruimtevaarttuigen zodat lucht kan ingebracht worden en de deuren van beide voertuigen kunnen geopend worden. Zo kunnen astronauten zich van het ene voertuig naar het andere bewegen.

Erik Masure, Managing Director bij QinetiQ Space: “Dit betekent een mijlpaal in onze plannen om het IBDM in te zetten in een wijde reeks van ruimtevluchten. We zijn ervan overtuigd dat het slimme ontwerp kan ingezet worden voor verschillende soorten ruimtetoestellen: bemande en bevoorradingsvluchten, zware en lichte ruimtevaarttuigen voor lage banen rond de aarde en daar voorbij.”

Het mechanisme voldoet bovendien aan de International Docking System Standard (IDDS), en is dus geschikt voor de verbinding met de koppelingspoorten van het ISS.

De Dream Chaser is door SNC ontworpen als een herbruikbaar ruimtevaarttuig dat kan landen op commerciële luchthavens of ruimtestations overal ter wereld. Het toestel wordt vooral gebruikt voor het voorraad- en afvalbeheer naar het ISS.

Het is een veilig, betaalbaar, flexibel en betrouwbaar toestel, dat ontwikkeld is voor zowel bemande als onbemande vluchten naar bestemmingen in een lage baan rond de aarde, zoals het ISS en andere toekomstige commerciële ruimtebestemmingen.

Ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space leidde de ontwikkeling van het IBDM-project sinds de opstart in 2015. Het stelde een industrieel team samen met industriële partners uit Spanje, Polen en Zwitserland.

Volgens David Parker, Director of Human Spaceflight and Robotic Exploration bij de ESA is deze overeenkomt een serieuze stap voorwaarts in de internationale samenwerking.