vzw 'Spullenhulp' installeert zonnedak op Anderlechtse site

EDF Luminus en de vzw “Spullenhulp” hebben een samenwerkings­overeenkomst ondertekend voor de installatie van fotovoltaïsche panelen op het dak van de site in Anderlecht.

Trefwoorden: #EDF Luminus, #energiebesparing, #spullenhulp, #zonne-energie, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: EDF Luminus )

ENGINEERINGNET.BE - Iedereen kent met haar inzamelingsacties voor kleding, maar de meeste mensen hebben geen zicht op wat er achter de schermen van deze liefdadigheidsinstelling gebeurt.

De hoofdzetel met sorteercentrum van de vzw “Spullenhulp” in Anderlecht, die een oppervlakte van 9.000 m² bestrijkt, stelt 250 personen te werk. Elk jaar worden er 6.000 ton kledij en 2.000 ton meubels en allerhande spullen gesorteerd, die nadien opnieuw worden uitgedeeld of worden doorverkocht.

Op het dak van dit moderne complex zijn 2.450 m² zonnepanelen geïnstalleerd met een totale capaciteit van 245 kWc. Dat stemt overeen met 220 MWh, hetzij het gemiddelde verbruik van een vijftigtal huishoudens. De door deze installatie geproduceerde energie zal ter plaatse benut worden.

In het kader van dit project, ondersteund door EDF Luminus, zal men een energieaudit uitvoeren in het gebouw van de vzw gelegen aan de Amerikaansestraat in Brussel, waar een opvangcentrum voor daklozen, een opslagplaats en de centrale winkel gevestigd zijn. Uit deze audit moet blijken welke werkzaamheden men moet uitvoeren om de energieprestaties te verbeteren.

Dankzij de verbetering van de energie-efficiëntie en de optimalisering van het verbruik zal de vzw besparingen kunnen realiseren. Dat geld kan dan weer geïnvesteerd worden in andere acties ter bestrijding van de armoede.