Nieuwe zonnepanelenfabriek in Noord-Groningen

Powerfield gaat een zonnepanelenfabriek bouwen met een productiecapaciteit van 1,2 miljoen panelen per jaar, waarbij het gaat om een investering van 15 tot 20 miljoen euro.

Trefwoorden: #Noord-Groningen, #Powerfield, #zonne-energie, #zonnepanelenfabriek, #zonnepark

Lees verder

Techniek

( Foto: Powerfield - zonnepark Ameland )

ENGINEERINGNET.NL - Het in Dokkum gevestigde Powerfield realiseert grondgebonden zonneparken in binnen- en buitenland. Hierbij worden gronden opgekocht of gehuurd en omgezet naar een (tijdelijk) zonnepark.

De zonneparken worden voorzien van panelen die uit eigen fabriek komen. De helft van de te produceren panelen is bestemd voor de eigen zonneparken en de andere helft voor de Nederlandse markt.

In de fabriekshal, die tussen de 5.000 en 10.000 vierkante meter groot zal zijn, worden de verschillende onderdelen van de zonnepaneel geassembleerd. In Nederland is er grote vraag naar kwalitatief goede panelen.

Door de panelen in Nederland te assembleren, wil Powerfield voorzien in een behoefte aan panelen die ‘Made in Holland’ zijn. Het bedrijf kijkt naar de mogelijkheden om een zonnepark te bouwen naast de locatie, zodat de fabriek in haar eigen energie kan voorzien.

De start van de bouw van de nieuwe fabriek staat gepland voor de eind van dit jaar. Naar verwachting rolt het eerste zonnepaneel eind 2018 van de band.

"De keuze om de zonnepanelenfabriek in Noord-Groningen te vestigen, was een logische keuze," aldus Elwin Ter Horst, directeur van de nieuwe fabriek. “Groningen heeft met onder meer de aanwezigheid van de Eemshaven een goede infrastructuur. Daarnaast zijn de lijnen tussen politiek en het bedrijfsleven kort en de verschillende overheden werken goed mee.”

Groningen heeft als onderdeel van de Energy Valley-regio grote ambities op het vlak van energietransitie, met name voor zonne-energie. Stichting Energy Valley speelt een actieve rol bij het aantrekken van bedrijvigheid in Noord-Nederland.

De komst van de fabriek levert veel werkgelegenheid op voor laaggeschoolde werknemers in de regio. Naar verwachting kunnen er 100 tot 150 mensen aan de slag.