Stijging productie groen gas in Overijssel

HoSt gaat groen gas installaties bouwen bij een melkveehouder in Deurningen en een rosékalverenbedrijf in Vriezenveen in Overijssel.

Trefwoorden: #Energiefonds Overijssel, #gasinstallatie, #groen gas, #HoSt, #melkvee, #melkveehouder, #microferm

Lees verder

Techniek

( Foto: HoSt )

ENGINEERINGNET.NL - De installaties gaan vanaf september elk 40 Nm³ groen gas per uur produceren, voldoende voor het verwarmen van in totaal zo’n 400 Nederlandse huishoudens. Het geproduceerde gas uit de koeienmest wordt vervolgens behandeld en opgewerkt tot groen gas met aardgaskwaliteit.

Dit hoogwaardige groen gas wordt rechtstreeks geleverd op het lage druk net (LD-net). Naast deze duurzame energiewinning uit mest wordt de uitstoot van methaan, een sterk broeikasgas, fors verminderd. HoSt ontwerpt, bouwt en zorgt voor het dagelijks goed functioneren van de installaties door het all-in onderhoudscontract van 12 jaar.

De installaties bij de melkveehouder en het rosékalverenbedrijf kunnen mede dankzij een financiering door Energiefonds Overijssel gerealiseerd worden. Energiefonds Overijssel is ingesteld door de provincie Overijssel en levert financiële bijdragen aan ondernemingen, woningcorporaties en projecten die energie besparen of energie opwekken uit hernieuwbare bronnen.

Dit laatste is energie afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld, zoals energie uit wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte en biomassa.

Zo draagt het fonds bij aan de ambitie van de Provincie Overijssel: 20% nieuwe energie in 2023.