Cerescon introduceert selectieve aspergesteekrobot

Start-up Cerescon introduceert de eerste automatische selectieve aspergeoogstmachine ter wereld. Deze werd in samenwerking met Brabantse, Limburgse en Duitse aspergetelers ontwikkeld.

Trefwoorden: #asperge, #aspergesteekrobot, #aspergeteelt, #Cerescon, #start-up

Lees verder

Techniek

( Foto: Cerescon )

ENGINEERINGNET.NL - De komst van deze agrarische robot behoudt de aspergeteelt voor West-Europa, met in Nederland een jaaromzet van circa 80 miljoen euro. Voor de rest van Europa ligt dat bedrag zeker tien maal hoger.

Het handmatig steken van het witte goud is een almaar toenemende kostenpost. Bovendien is het verkrijgen van de benodigde duizenden seizoenarbeiders dusdanig moeilijk, dat grotere telers genoodzaakt leken hun bedrijven naar lagelonenlanden te verhuizen.

De machine heeft een capaciteit van 40 hectare, bewerkt drie rijen tegelijk en vervangt daarmee zestig tot vijfenzeventig handstekers. De steekkosten worden gehalveerd ten opzichte van handsteken.

De aspergeoogstmachine integreert alle benodigde functies: rijdend detecteren, steken, plastic handling en zandbedherstel. De verwachting is dat hiermee een betere kwaliteit asperges wordt geoogst (minder schade, minder verkleuring) en dat de opbrengst voor de telers toeneemt.

De machine bestaat uit een detectiegedeelte dat asperges ondergronds opspoort, een robot die de asperges uit de grond haalt en een zandbedherstellend deel. Cerescon heeft de machine toegerust met een in eigen beheer ontwikkelde en gepatenteerde detectiemethode op basis van sensortechnologie.

Deze detecteert asperges ondergronds voordat het witte goud boven de grond komt en verkleurt. De robot knipt de asperge ondergronds af en legt de asperge in een container. Direct na het steken wordt het zandbed hersteld, om de kwaliteit van de asperges het hele seizoen constant te houden.

Dit seizoen wordt een driejarig onderzoek gestart in samenwerking met Wageningen Universiteit en Research (WUR) om de prestaties van de automatische aspergeoogstmachine zowel wat betreft kwantiteit als kwaliteit te meten en te vergelijken met handmatige oogst.

De machine gaat 500.000 tot 600.000 euro kosten. In het eerste kwartaal van 2018 worden de eerste machines op projectbasis verkocht, op tijd voor het oogstseizoen. De terugverdientijd van de machine ligt net boven de 3 seizoenen.


ACHTERGROND
Cerescon is in 2 jaar tijd gegroeid van 0 tot 15 medewerkers en is gefinancierd met behulp van private financiering, Innovatiekrediet, Metropool Eindhoven, MIT-subsidie en het start-up programma van StartLife.