Angar Kriwet, Festo: Industrie 4.0 als evolutie en revolutie

«Wat is er eigenlijk nieuw aan Industrie 4.0? Het is zowel een evolutie als een revolutie. De motor achter alles zijn onze klanten», stelt Angar Kriwet, president sales bij Festo.

Trefwoorden: #Angar Kriwet, #Festo, #Industrie 4.0, #pneumatica, #sturingstechniek

Lees verder

Magazine

( Foto: Festo )

ENGINEERINGNET - We spraken hem tijdens het technologische preview-event dat Hannover Messe elk jaar inricht om het technische journalistenkorps wegwijs te maken in de innovaties die dat jaar op de gigabeurs worden gepresenteerd.

«Klanten willen steeds 'individueler' producten. Dat vergt andere productiemethoden. De globalisering is een motor», stelde Kriwet. Hij verwees naar de twee jaar geleden gebouwde Scharnhausen Technology Plant die voor Festo een interne showcase is van wat automatisering vermag. Naast automatische lijnen zijn er ook werkplekken waar cobots mensen assisteren.

«We hebben beiden nodig. Naast de collega-robot moet een 'cognitieve' en 'flexibele' mens staan». Het gaat dan wel om gekwalificeerde mensen. «Permanent leren is een thema. Er is een leercentrum in de fabriek waar regelmatig nieuwe leermomenten aangebracht worden in sessies van een halfuur tot een uur».

«Het revolutionaire aspect van Industrie 4.0 is voor ons bij Festo de inspiratie die we vonden in de natuur en die we vertalen naar industriële toepassingen», zegt Kriwet die refereerde naar mechanische constructies waarvoor zijn bedrijf de mosterd haalde bij kameleonpoten en zwermcommunicatie die verwijst naar het gedrag van mieren of een vlucht vogels.

«Het revolutionaire aspect uit zich ook in de supply chain waar 'snelheid' alsmaar crucialer is. Je moet een offerte 'snel' kunnen maken en leveren. Dat vergt een nog nauwere samenwerking met je partners. Want digitale handelaars zoals Amazon en AliBaba zijn zich volop tussen ons en onze klanten aan het wringen».

Een ander aspect van de revolutie is de mogelijkheid om een 'digitale tweeling' te maken van de producten. «Verdere digitalisering moet de keten nog eenvoudiger maken».

Hij geeft het voorbeeld van smartphones die eigenlijk zeer complexe apparaten zijn, maar waarvoor je geen handleiding hoeft te bestuderen. Hij vernoemt de Festo Motion Terminal als een sleutelproduct van Festo voor Industrie 4.0, die op Hannover Messe zal worden gelanceerd. En hij benadrukt ook dat het productieproces vandaag nog steeds gebruik maakt van data uit het verleden om beslissingen te sturen.

«We hebben nieuwe indicatoren nodig, nieuwe KPI’s die op een nog betere manier in de toekomst zien», meent hij.


door Luc De Smet, Engineeringnet