Bedrijven moeten STEM-academienetwerk ondersteunen

Vlaams ministers Hilde Crevits en Philippe Muyters roepen bedrijven, organisaties en gemeenten op om STEM-academies en het STEM-academie netwerk in Vlaanderen te ondersteunen.

Trefwoorden: #Agoria, #duaal leren, #engineering, #Engineering & Mathematics, #Melexis, #opleiding, #Science, #STEM, #techniek, #technologie, #Technology, #Vlaamse regering, #wetenschap, #wiskunde

Lees verder

Opleiding

( Foto: Technopolis )

ENGINEERINGNET.BE - Dit deden ze op het evenement ‘Activeer je STEM’ dat Technopolis op 19 april organiseerde in Mechelen. Het netwerk vormt een onderdeel van het STEM-actieplan van de Vlaamse Regering om het dreigende tekort aan wetenschappelijke en technische profielen op de arbeidsmarkt op te vangen.

Eind 2015 ondertekenden Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters samen met meer dan 300 bedrijven, organisaties en onderwijs- en onderzoeksinstellingen het STEM-charter (STEM staat voor Science, Technology, Engineering & Mathematics).

Hiervoor werd in 2016 door beide ministers 160.000 euro vrij gemaakt. Vanwege het succes van het STEM-academie-netwerk werd dat bedrag voor 2017 zelfs opgetrokken naar 305.000 euro.

Tijdens het evenement in Technopolis werd opgeroepen om het STEM-academie netwerk te steunen. Het netwerk is een overkoepelende organisatie die (onder coördinatie van Technopolis) buitenschoolse STEM-activiteiten voor jongeren tot 18 jaar verzamelt en zo een cruciale rol speelt in het verhogen van de STEM-geletterdheid in Vlaanderen.

Bedrijven, organisaties, gemeenten… kunnen STEM-academies en het STEM-academie netwerk op verschillende manieren steunen: financieel, door materialen of lokalen ter beschikking te stellen, vrijwilligers te zoeken, bedrijfsbezoeken te organiseren…

Door het STEM-academie netwerk te steunen, stimuleert men actief de toename van STEM-profielen op de arbeidsmarkt. Vele organisaties en bedrijven zoeken momenteel naar een speld in een hooiberg wanneer ze op zoek gaan naar ICT-medewerkers, bouwtechnici, mecaniciens…

Agoria en Melexis gaven eerder al hun (onder meer financiële) steun aan het STEM-academie netwerk. Agoria steunde in 2016 het STEM-academie netwerk met 20.000 euro. Ook vandaag geven ze het goede voorbeeld op het STEM-event door andere bedrijven op te roepen om via het netwerk de wetenschappers van morgen te inspireren.

Agoria zal ook in 2017 20.000 eruo vrijmaken om het netwerk verder te steunen. Na steun aan individuele initiatieven besliste Melexis in 2016 om de leden van het netwerk Vlaanderenwijd met 30.000 euro en techniekmentoren bij te staan.

Ook ondernemersorganisaties Voka en Unizo sporen vandaag hun leden aan om het STEM-academie netwerk te ondersteunen.


Enkele cijfers achter het STEM-academie netwerk
De omvang en groei van het STEM-academie netwerk is niet te onderschatten. Het netwerk ging op 11 februari 2014 van start met 29 leden. Tegen het einde van datzelfde jaar waren er dat al 56, een jaar later telde het netwerk 78 leden en eind 2016 telde het maar liefst 93 leden.

In 2016 werden via het STEM-academie netwerk:

  • 662 unieke activiteiten aangeboden
  • 1 227 reeksen voorzien
  • meer dan 209 996 uur gespendeerd aan buitenschoolse STEM-activiteiten
  • meer dan 26 354 kinderen bereikt.