UZ Gent neemt innovatieve handhygiënescanner in gebruik

Als eerste Belgisch ziekenhuis heeft het UZ Gent de innovatieve Semmelweis-handhygiënescanner (hand-in-scan) in gebruik genomen.

Trefwoorden: #desinfecteren, #handhygiëne, #hygiëne, #Semmelweis-handhygiënescanner, #UZ Gent

Lees verder

Techniek

( Foto: © Christophe Vander Eecken )

ENGINEERINGNET.BE - Zorgverleners kunnen daarmee testen welke zones op hun handen onvoldoende gedesinfecteerd zijn.

Pascal De Waegemaeker,Team Infectiepreventie UZ Gent: "In het UZ Gent maken we van handhygiëne al lang een topprioriteit. Deze scanner helpt zorgverleners om de handhygiënetechniek nog te verbeteren."

De Semmelweis handhygiënescanner (genoemd naar de Hongaarse grondlegger van handhygiëne en ontwikkeld aan de universiteit van Boedapest) is eenvoudig te gebruiken.

De handen moeten vooraf ontsmet worden met fluorescerende handalcohol en worden daarna in de gleuf van de scanner gestoken. De handen worden gescand en al na een paar seconden zie je op een schermpje welke zones er onvoldoende gedesinfecteerd zijn door middel van kleurschakeringen (groen-rood).

De scanner verhuist elke twee weken naar een andere afdeling in het UZ Gent, als bewustmakingscampagne voor infectiepreventie. In het kader van de nationale handhygiënecampagne wordt het toestel nu gelanceerd op de afdeling Neonatale intensieve zorgen van het UZ Gent.

Het toestel registreert ook alle resultaten. Op die manier kan de techniek van handhygiëne gemonitord worden in het hele ziekenhuis.