Succesvolle test met zonnepanelen en energieopslag bij laadstation Haarrijn

Een jaar geleden startten Stedin, MisterGreen Electric Lease en Alfen een pilot waarin een snellaadstation voor elektrische auto’s werd uitgerust met zonnepanelen en een batterij.

Trefwoorden: #Alfen, #energieopslag, #laadstation, #MisterGreen Electric Lease, #Stedin, #zonne-energie, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: MisterGreen )

ENGINEERINGNET.NL - Deze pilot wordt nu geëvalueerd als succes: peakloads werden kleiner, er ontstond maximale flexibiliteit in het hanteren van variabele tarieven en er vond een vergroening van het laadstation plaats.

Er komen steeds meer elektrische auto’s en dat betekent dat er ook steeds meer laadstations nodig zijn. In 2013 bouwde MisterGreen het snellaadstation Haarrijn aan de A2 tussen Amsterdam en Utrecht. In 2016 begon hier een pilot met zonnepanelen en opslag.

De zonnepanelen voorzagen het laadstation van elektriciteit. Wanneer er geen auto werd opgeladen, dan stroomde de energie naar de batterij, zodat de energie bij een later laadmoment alsnog gebruikt kon worden. Hierdoor kon de zelf opgewekte duurzame energie maximaal benut worden. Waar de zonnepanelen niet aan de behoefte konden voorzien, kon er altijd nog op het net terug gevallen worden.

Na een jaar vond een evaluatie plaats en zijn de drie initiatiefnemers uitermate tevreden over het project.

De volgende stap die drie partijen nu willen nemen is het 100% vergroenen van het laadstation. Dit betekent dat men op zoek gaat naar een groene energieleverancier, zodat de energie die niet zelf wordt opgewekt ook duurzaam is.