Cobotgrijper van Schunk wint Hermes Award 2017 (+video)

Schunk, de Duitse specialist in grijpsystemen uit Lauffen, kreeg vorige week bij de opening van de Hannover Messe de prestigieuze Hermes innovatie award voor zijn Co-act Gripper JL1.

Trefwoorden: #cobot, #gripper, #Hermes Award, #Robot, #robot, #Schunk, #tactiel

Lees verder

Techniek

( Foto: Schunk )

ENGINEERINGNET.BE - Deze ‘intelligente’ grijper, die op een collaboratieve robot komt, interageert en communiceert met de operator. Het ingebouwde multi-sensorensysteem herkent de nabijheid van de operator, ontwijkt onmiddellijk contact en begrenst automatisch de kracht van de grijper zodat veilig samenwerken mogelijk is.

In 2015 al eindigde Schunk met zijn eGRIP, een webgebaseerde design tool voor het 3D-printen van grijpers, bij de laatste vijf kandidaten voor deze award.

De Co-act (Collaborative Actuator) Gripper JL1 heeft een decentrale architectuur die ontworpen werd volgens de RAMI 4.0 richtlijnen. De module grijpt, manipuleert en assembleert voorwerpen van alle vormen. Hij past zich aan de geometrie van het werkstuk aan. Zijn grijpers meten de grijpkracht met hun tastsensoren. Twee camera’s in de grijper zorgen voor een 3D-beeld van voorwerpen en de omgeving.

De grijper grijpt parallel en haaks. Grijpstrategieën zorgen ervoor dat hij zich in realtime aanpast aan wat hij grijpt. En leert. Een ingebouwde mini-pc verwerkt de data. Dat maakt de grijper breed inzetbaar voor handelingen die tot nu toe enkel manueel konden. Tegelijk registreert hij de productiedata en stuurt die hogerop. Het betreft vandaag nog een 'prototype'.

Andere laureaten waren het Zwitserse Noonee met zijn Chairless Chair draagbare exoskelet; de geautomatiseerde Salvagnini plaatstaal buigmachine met materiaalherkenningssoftware van het Oostenrijkse Linz Center of Mechatronics; de augmented reality software van het Finse Augumenta; en tenslotte ook de technologie van het Duitse AGS-Verfahrenstechnik om ondergrondse elektrische leidingen te leggen.


ACHTERGROND
Schunk, wereldleider in grijpsystemen, werd opgericht in 1945 en is een derdegeneratie familiebedrijf. Het telt meer dan 2,700 medewerkers in 9 vestigingen.