Aalter werd eerste Belgische ’slimme’ gemeente met ISO37120-certificaat

Levenskwaliteit van de stad, leefbaarheid en smart data, duurzame ontwikkeling,… Het ISO37120-certificaat aligneert 100 verschillende stadsindicatoren gespreid over 17 categorieën.

Trefwoorden: #Aalter, #ISO37120-certificaat, #TomorrowLab, #World Council on City Data

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Aalter kan zich voortaan benchmarken met steden als Londen, Barcelona, Dubai, Melbourne, Boston, enmet Rotterdam, Eindhoven, Amsterdam en Heerlen in Nederland, bijvoorbeeld. Al deze steden staan in het opendataplatform van de World Council on City Data.

Dit WCCD, met HQ in het Canadese Toronto, specialiseerde in het certificeren van steden volgens de ISO37120-norm. Het biedt een platform voor stedelijke gestandardiseerde data en is tevens het officiële ISO-certificeringsorgaan. Voor het certificeren van de eerste Belgische steden en gemeenten werkt het WCCD samen met met TomorrowLab. In Nederland loopt de samenwerking met het Nederlandse Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).
 
Het Oost-Vlaamse Aalter, dat in 2003 als eerste Belgische gemeente het ISO9001-certificaat behaalde voor het standaardiseren van zijn processen, trekt nu opnieuw het peloton met het ISO37120-certificaat.

Enkele cijfers uit de ‘open data’: Aalter vult 36,65% van haar energiebehoefte met hernieuwbare energie. Het gemiddelde energieverbruik per gezin ligt iets hoger dan in de Nederlandse steden. De gemiddelde hoeveelheid afval is er fors lager (0,13 ton/hoofd versus 0,5 ton/hoofd in Eindhoven of Heerlen). Aalter recycleert 81,33% van het opgehaalde afval.

Zijn inwoners verbruiken elk 90 liter water per jaar. Aandachtspunten zijn de CO²-uitstoot -Aalter heeft nogal wat industrie voor zijn 20.000 inwoners- en de snelheid waarmee noodinterventies (MUG, brandweer) gebeuren zou met gemiddeld 13,48 minuten per incident beter kunnen. Tenminste als je vergelijkt met Heerlen waar de hulpdiensten de helft sneller (9,62 min) ter plekke zijn of Eindhoven waar ze op dezelfde tijd al heen en weer zijn (6,7 minuten), bijvoorbeeld.
 
“Smart City draait niet alleen om technologie maar ook om de juiste beslissingen nemen op basis van data. Waar liggen verbeterpunten voor de stadsklant? Hoe meet je of slimme technologie echt bijdraagt tot betere levenskwaliteit, meer duurzaamheid, (energie)-efficiëntie of kennis? De ISO37120 kan helpen deze beslissingen te objectiveren en internationaal te vergelijken.” verduidelijkt Joachim De Vos, Managing Director bij de strategische innovatieconsultant TomorrowLab die Aalter begeleidde.


(foto: Heraldry of the World, Ralf Hartemink / tommorowlab