Open call van EU-project WEAR Sustain voor ontwikkeling e-textiel

Het Europese project WEAR Sustain heeft 2,4 miljoen euro veil voor de ontwikkeling van de volgende generatie van draagbare technologie en e-textiel.

Trefwoorden: #draagbare technologie, #e-textiel, #Europees project, #imec, #WEAR Sustain, #We Connect Data

Lees verder

Nieuws

( Foto: WEAR Sustain )

ENGINEERINGNET.BE - Het project gaat op zoek naar multidisciplinaire teams om innovatieve, ethisch-verantwoorde en duurzame concepten te ontwikkelen die gebruik maken van sensortechnologie, e-textiel en slimme materialen.

WEAR Sustain, een consortium van 7 organisaties uit vijf EU landen, waaronder onder meer We Connect Data, een data-integratie-bedrijf uit Gent dat bedrijven helpt om de marktpositie en het potentieel van hun business in kaart te brengen, en imec,‘s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, lanceerden onlangs de eerste van zijn twee oproepen voor projectvoorstellen.

Het programma richt zich tot artiesten, designers, ingenieurs en technologie-adepten als ook creatieve agencies en technologiebedrijven om mee te werken in co-creatie aan ethisch- verantwoorde, innovatieve en duurzame oplossingen voor draagbare technologie en slim textiel.

Een fonds van in totaal 2,4 miljoen euro zal over 48 teams verdeeld worden. De winnende teams ontvangen tot 50.000 euro om met de professionele ondersteuning van experten, mentors en hubs vanuit heel Europa hun prototypes te ontwikkelen en ideeën naar de markt te brengen.

Het doel van WEAR, in lijn met de verwachtingen van de Europese commissie, is om praktijkvoorbeelden (best practices) te creëren voor toekomstige samenwerkingen tussen creative en technologische teams.

Het project zoekt geen experten in draagbare technologieën maar multidisciplinaire teams met sterke ideeën die een standaard willen zetten voor ethiek en duurzaamheid in deze industrie.

Deelnemers moeten rond één van de zeven ethische en duurzame thema’s werken waaronder productie, afval, energie en gezondheid maar ook thema’s als gebruik van persoonlijke data en ethiek tijdens de het ontwikkelings- en productieproces.

Een duurzame strategie en gratis online handboek zullen aan het einde van het project gepubliceerd worden om burgers, ondernemers en andere belanghebbenden bewuster te maken van de uitdagingen bij het produceren en gebruiken van draagbare technologie en om ze aan te moedigen de voorgestelde ‘best practices’ te gebruiken in de toekomst.

De deadline van deze eerst call ligt op 31 mei 2017 en er zullen maximum 24 projecten geselecteerd worden. Een tweede Open Call zal geopend worden tussen november en december 2017 om een 24-tal extra projecten te selecteren.


WEAR is een anagram voor Wearable technologists Engage with Artists for Responsible innovation