2,4 dagen economische werkloosheid bevestigen economische relance

De eerste kwartaalcijfers van 2017 van Acerta, de hr-dienstengroep, tonen dat er 3,6 dagen economische werkloosheid per jaar in Wallonië zijn, 2,9 dagen in Vlaanderen en 0,6 in Brussel.

Lees verder

HR

ENGINEERINGNET.BE - Deze cijfers bevestigen vooral de economische relance, die ook al in deze periode vorig jaar bleek ingezet. Deze trend zet zich door in alle grote sectoren met uitzondering van de textiel- en de confectiesector. De algemene daling manifesteert zich in zowel kleine als grote ondernemingen.

7,37% van alle arbeiders in Wallonië en 6,69% in Vlaanderen krijgen met economische werkloosheid te maken. In Brussel werden in het eerste kwartaal van 2017 slechts 1,27% van de arbeiders tijdelijk werkloos gesteld wegens economische redenen. Ook het totale aantal dagen economische werkloosheid blijft laag in verhouding tot het aantal werkbare dagen, met 1,55% voor Wallonië, 1,27% voor Vlaanderen en maar 0,28% voor Brussel.

De grootste sectoren profiteren allemaal van een verbetering van het economisch klimaat en is er een algemene daling van de economische werkloosheid. In de metaalsector gaat de daling versus de werkbare dagen van 2,17% naar 2,11%. In de voedingsnijverheid zelfs van 2,18% naar 1,69%, een daling met 27%. De transportsector doet 10% beter dan in dezelfde periode vorig jaar. De bouw zelfs 20% en gaat van 2,53% naar 2,03%.

In de confectie en de textielsector stijgt het aantal dagen dat arbeiders economisch werkloos zijn. Zij noteren meer economische werkloosheid in het eerste kwartaal van dit jaar in vergelijking met het overeenstemmende kwartaal van 2016, een stijging van respectievelijk 28% en 63%. Van de werkbare dagen in de confectie gaat 5,89% verloren aan economische werkloosheid, in de textielsector is dat 7,21%. Chris Wuytens, Managing Director Acerta Consult vermoed dat hier de Brexit meespeelt.

De economische werkloosheid is het laagste in de grote ondernemingen vanaf 500 werknemers. Maar ook de kleinere ondernemingen, tot 50 werknemers doen het goed doen en volgend de dalende trend.


(bron en infographic: Acerta)