Offshore Windpark Gemini officieel geopend

Gisteren werd het mega-offshore windpark Gemini officieel in gebruik genomen. Het windpark voegt 600 MW toe aan de duurzame energie productiecapaciteit van Nederland.

Trefwoorden: #duurzaamheid, #Eemshaven, #Gemini, #Gemini Offshore windpark, #groene stroom, #hoogspanningskabel, #hoogspanningssubstation, #Siemens, #Van Oord, #windenergie

Lees verder

Nieuws

( Foto: geminiwindpark.nl )

ENGINEERINGNET.NL - Vanaf nu produceert Gemini ieder jaar 2,6 TWh aan duurzame energie en vermindert het de CO2 uitstoot met 1,25 miljoen ton.

Er werd ook een speciale app gelanceerd, waarmee de windsnelheid op zee, de energieproductie van Gemini en de CO2 reductie continu kan worden gevolgd.

Het beheer en het onderhoud van het windpark worden vanuit Eemshaven aangestuurd. Dit biedt jaarlijks werk aan 75-100 personen. De bouw heeft de afgelopen 2,5 jaar werk opgeleverd voor 500 personen per jaar.

De bouw is voorspoedig verlopen. De start was in mei 2014, en in augustus 2016 was de laatste turbine geplaatst. Hoofdaannemers Van Oord and Siemens waren verantwoordelijk voor de bouw.

Gemini zal de komende decennia voorzien in de energiebehoefte van 1,5 miljoen consumenten. Dit komt overeen met de energiebehoefte van de inwoners van de drie Noordelijke provincies bij elkaar. De afname van de CO2 uitstoot is vergelijkbaar met de uitstoot van 50 duizend personenauto’s die elk 25.000 kilometer per jaar rijden.

Het park ligt ver weg in de Noordzee, achter de horizon, op 85 kilometer boven de Groningse kust. Het windpark is niet zichtbaar vanaf de Groningse kust of vanaf de Waddeneilanden. Op deze locatie worden de hoogste en meest constante windsnelheden bereikt in de Noordzee. De gemiddelde windsnelheid is 36 km per uur.

Het is één van de grootste en meest productieve windparken ter wereld. Het beslaat een oppervlak van 68 vierkante kilometer. Hier staan 150 windturbines met een capaciteit van 4.0 MW en twee offshore hoogspanningssubstations, die elk met een exportkabel van 110 km lengte zijn verbonden met het landstation in Eemshaven, dat de elektriciteit omzet naar 380kV, waarna deze doorgaat naar de centrale van TenneT.

Vier bedrijven hebben hun krachten gebundeld om dit offshore windpark mogelijk te maken: Northland Power (belang van 60%), Siemens (20%), Van Oord (10%) en HVC (10%).

De bouw van het windpark vergde een investering van 2,8 miljard Euro. Het project is gefinancierd door 25 banken, uit Azië, Australië, Europa, en Noord-Amerika.